Spanje wil pensioengerechtigden belonen voor langer doorwerken

door admin
Spanje wil pensioengerechtigden belonen voor langer doorwerken

De Spaanse regering wil met een beloningsysteem werknemers zo lang mogelijk aan het werk houden, zonder daarvoor de wettelijke pensioengerechtigde leeftijd te hoeven verhogen. Ook wil het ministerie van Sociale Zekerheid vervroegde pensioenregelingen ontmoedigen, zo hebben bronnen van de regering aan de Spaanse krant El País laten weten. 

In 2020 hebben werknemers op de leeftijd van 65 jaar en tien maanden recht op pensioen als zij minder dan 37 jaar lang premies hebben afgedragen. Is deze periode langer, dan hebben werknemers vanaf hun 65ste verjaardag recht op een ouderdomspensioen. Deze leeftijd wordt langzaam verhoogd naar 67 jaar in 2027 voor werknemers die over een periode van minder dan 38,5 jaar premies hebben afgedragen. 

Minder dan 5 procent werkt nog door

Oudere werknemers kunnen er met de voorgestelde regeling voor kiezen om hun pensioen uit te stellen, waarvoor de overheid hen tegemoetkomt met een financiële beloning. Althans, dat is een van de opties die op tafel liggen voor de komende hervormingen van het socialezekerheidsstelsel. De huidige beloning die werknemers krijgen voor het uitstellen van het pensioen, dat is een pensioenverhoging van twee tot maximaal vier procentpunten voor elk langer doorgewerkt jaar, zijn weinig succesvol: momenteel kiest minder dan 5 procent van de 65-plussers ervoor om langer door te werken. De beloning voor het langer doorwerken moet in de nieuwe regeling zichtbaarder worden voor de werknemers, in de vorm van een hogere pensioenverhoging of periodieke financiële uitkeringen.

Eerder stoppen ook voor de hogere inkomens onaantrekkelijk 

Daarbij wil de Spaanse overheid het voor werknemers minder aantrekkelijk maken om vrijwillig vervroegd met pensioen te gaan, dat wil zeggen vóór het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Werknemers kunnen er nu nog voor kiezen om twee jaar eerder met pensioen te gaan, tegen inlevering van 2 tot 1,625 procent (afhankelijk van de periode waarin premies zijn afgedragen) van de pensioengrondslag. Met de nieuwe regeling wordt het af te trekken percentage niet langer berekend over de grondslag, maar over het te ontvangen pensioen. Op deze manier is het ook voor de hogere inkomens niet langer aantrekkelijk om met vervroegd pensioen te gaan. 

Het verlengen van de arbeidsactiviteit van oudere werknemers is een van de aspecten voor de hervorming van het sociale voorzieningenstelsel waarvoor overleg wordt gepleegd met de sociale partners. Zo wordt volgens de Spaanse krant El Mundo ook gekeken naar de mogelijkheden voor een spaarplan middels een collectief pensioenstelsel met verhoogde belastingaftrek en het oprichten van een openbaar pensioenfonds voor mkb’ers en zelfstandigen. Een laatste punt betreft een extra bijdrage van 14 miljard euro uit belastinginkomsten aan de Seguridad Social voor onder meer uitkeringen voor zwangerschapsverlof, aanvullingen op overige uitkeringen en uitkeringen voor alleenstaande moeders. 

Dit vind je misschien ook leuk