Typisch Spaanse gebruiken en eigenaardigheden

door admin
Typisch Spaanse gebruiken en eigenaardigheden

De meest opvallende Spaanse gebruiken zijn uiteraard de dingen die je op straat ziet gebeuren. Maar ook achter de Spaanse voordeuren kun je dingen zien die je zelf niet zo gauw had kunnen bedenken.

Liefkozend aangesproken worden

Het kan zomaar gebeuren dat een medewerker van een willekeurige winkel jou liefkozend aanspreekt. Woorden als ‘cariño’, ‘guapo’, ‘cielo’ of ‘bonita’ zijn Spanjaarden in dit soort situaties niet vreemd. Kijk dus niet raar op als blijkt dat die lieve woorden voor jou bedoeld zijn.

Fysiek contact

De persoonlijke ruimte van Spanjaarden is een stuk kleiner dan die van inwoners in Noord Europa. Een Spanjaard kan (buiten coronatijd) gerust schouder aan schouder komen staan om je te vertellen of uit te leggen. Schrik ook niet als je tijdens een gesprek ineens aan je schouder of arm wordt aangeraakt of vastgepakt. Fysiek contact is erg Spaans.

Spreekvolume

Spanjaarden praten hard, dat is waarschijnlijk niks nieuws. En wie een aardig woordje Spaans verstaat, weet ook dat Spanjaarden wel boos kunnen klinken, maar dat lang niet altijd ook zijn. Het komt soms door hun harde, vaak ook schelle stemgeluid wel zo over, zeker als je niet begrijpt waar het gesprek over gaat, maar dat valt allemaal dus best mee. Het is eigenlijk gewoon de Spaanse manier van praten.

Begroeten

Spanjaarden begroeten elkaar (buiten corona) met twee zoenen op de wang. Meestal gebeurt dat in de combinatie man-vrouw en vrouw-vrouw, maar in hechte gezinskring willen mannen elkaar ook wel eens twee zoenen geven. Zelfs bij een eerste ontmoeting horen twee zoenen en wordt er dus geen hand gegeven. Deze twee zoenen kunnen ook vergezeld gaan met de eerdergenoemde luide begroetingen. Handig om te weten is dat de Spanjaarden beginnen met een zoen op de rechter wang en daarna de linker. Er zijn Mediterrane landen waar dat precies andersom is.

Etenstijden

Wie wel eens in Spanje is geweest, heeft ongetwijfeld gemerkt dat de etenstijden in Spanje behoorlijk af kunnen wijken van de tijden in het thuisland. Waar in Noord Europa om 13.00 uur iedereen wel geluncht heeft, beginnen Spanjaarden op z’n vroegst om 14.00 uur met eten. Ook ’s avonds wijken de tijden behoorlijk af. Een Spanjaard gaat op z’n vroegst om 21.00 uur aan tafel, maar dat kan ook met gemak en zeker in het weekend pas om 22.00 uur of zelfs 23.00 uur zijn.

Stappen

Spanjaarden gaan niet alleen laat eten, ze gaan ook pas laat stappen. Het een is natuurlijk gevolg van het ander. Weet dus dat er voor middernacht weinig Spaanse ‘fiestas’ te vinden zijn. Als gevolg van de late staptijd – de langste rijen voor discotheken staan er tegen 3:30 uur, gaan de discotheken ook laat dicht, vaak pas om 06.00 uur. Dat is dan weer een prima tijd om aan te schuiven voor een Spaans ontbijtje in een van de vele barretjes die het land rijk is.

Een barretje op iedere straathoek

Spanje heeft zo’n beetje op iedere straathoek wel een barretje. Dat is ook niet zo vreemd want Spanje is wereldwijd het land met de meeste bars per inwoner. Ook na corona is de kans groot dat Spanje deze eervolle plek zal behouden. Behalve voor een Spaans ontbijtje, bestaande uit koffie met zoete bakwaren zoals churros of een geroosterde boterham, staan de Spaanse barretjes bekend om het serveren van een ‘tapa’ bij een drankje.

Met schoenen in huis lopen

Waar het in de Scandinavische landen heel normaal is om binnen de schoenen uit te trekken, zelfs als je bij iemand anders op bezoek gaat – waar je overigens sloffen aangeboden krijgt van de gastheer of -vrouw – is het in Spanje heel normaal om in huis de schoenen aan te laten. Dat daarmee het straatvuil door het hele huis gelopen wordt, is iets waar de gemiddelde Spanjaard niet bij stilstaat.

Het bidet

Het bidet is ongetwijfeld het meest merkwaardige object in een Spaans huis. Het begint wel langzaamaan te verdwijnen uit de Spaanse badkamers, zeker bij nieuwbouwwoningen, maar in de meeste Spaanse huizen is er nog wel een te vinden. Hoe lang dat nog zal duren, is de vraag. Veel Spaanse jongeren weten namelijk niet dat het bidet bedoeld is voor extra hygiëne na het toiletgebruik en oorspronkelijk niet gebruikt werd voor het wassen van de voeten.

Lees ook: 35 weetjes en eigenaardigheden over Spanje en zijn inwoners

Dit vind je misschien ook leuk