Goed nieuws over wijnoogst dit jaar op Gran Canaria

door admin
Goed nieuws over wijnoogst dit jaar op Gran Canaria

129.793 kilo witte en 202.902 kilo blauwe druiven werden van de wijnranken gehaald. De oogst is zowel kwalitatief als kwantitatief goed te noemen. De druiven hadden weinig extra behandeling nodig en kunnen mooie wijnen opleveren.

De pluk vond veel eerder plaats dan vorig jaar; half augustus was de opbrengst al 65% hoger dan in 2019. Een aantal wijnhuizen op het eiland, in San Bartolomé de Tirajana, begon al op 11 juli met oogsten. Zij waren de eersten. Daarna volgden bodega’s in Santa Lucía de Tirajana, Gáldar, Agüimes, Agaete en Las Palmas de Gran Canaria. Eind augustus werd er in de hooggelegen wijngaarden van Telde, Valsequillo en Pico de Bandama geplukt. In september en oktober, aan het einde van het seizoen, oogstte men op de hoogvlakten en de top van San Mateo.              

Wisselende verhalen 

Niet overal is de oogst dit jaar hoger. De opbrengst van Bodega Losoyos is gehalveerd ten opzichte van voorgaande jaren. Volgens wijnmakerij Viña Aguayro in Agüimes hadden de druiven dit jaar nauwelijks behandeling nodig wat een mooie tijdsbesparing oplevert.

De opbrengst van wijnmakerij Vega de Gáldars bedroeg ruim 1.000 kilo, voornamelijk witte druiven. Bodega San Juan had te lijden onder het gebrek aan water. De wijngaarden in Sataute hebben een zeer lage opbrengst.

In de gemeente San Mateo werden de meeste druiven geplukt (110.149 kilo), San Bartolomé de Tirajana (66.489 kilo) en Santa Brígida,(54.444 kilo) volgden. Hekkensluiter is de plaats Moya, met slechts 245 kilo.

Listán negro druif

De meest geplukte druivensoort is de listán negro, goed voor 44,5% van de totale opbrengst. Deze druif werd door ontdekkingsreizigers, op weg naar Zuid-Amerika, meegenomen van het Spaanse vasteland. De listán negro wordt nu beschouwd als een van de autochtone druivenrassen en heeft een groot aandeel in de wijnbouw op Gran Canaria.

Verschillende methodes en verbeteringen

Bodega de Gáldar behandelt de druif op biodynamische wijze. Het wijnhuis werkt met natuurlijke pesticiden en heeft in juli schildluizen ingezet. Ook heeft de Gáldar dit jaar geïnvesteerd in de aankoop van nieuwe persen en verbeteringen van de wijngaarden. Bodegas Lava teelt druiven in drie gebieden: Pino Santo in Santa Brígida, Las Arbejas in Artenara en een nieuw perceel in het hooggelegen deel van San Mateo. De wijnmakerij heeft  een aardewerken kruik aangeschaft waarin de wijn kan rijpen. Bodega La Montañacenta heeft een druivenpers die, vooral bij witte druiven, het werk een stuk gemakkelijker maakt.

Viña Aguayro en Bodegas San Juan zetten zich in om dezelfde kwaliteit als altijd te leveren. Bij San Juan wordt alles nog handmatig gedaan, het bedrijf stapt over op biologische wijnbouw. Wijnhuizen Losoyos en Rincón del Guiniguada voegen alleen zwavel toe aan de wijngaarden.

De invloed van Covid-19

De wijn die gemaakt wordt van de dit jaar geoogste druiven kan de verliezen die door de gezondheidscrisis zijn veroorzaakt weer wat compenseren. De Raad van Toezicht op de wijnen, el Consejo Regulador de la Denominación de Origen Protegida de la Gran Canaria, schat dat ongeveer 90 procent van de verliezen is veroorzaakt door de coronacrisis. In de praktijk betekent dit dat de sector bijna totaal verlamd is. De sluiting van de horecagelegenheden heeft een enorme impact gehad die niet gecompenseerd kon worden door online verkopen. Nu is het tijd voor herstel, al zal het langzaam gaan. De situatie in het toerisme en in de horeca is moeilijk en ook voor het winterseizoen is nog veel onzeker.

Nieuwe afzetkanalen

Wijnmaker Losoyos, gevestigd in de hoofdstad las Palmas, verkocht dit jaar in tegenstelling tot andere jaren, niet de gehele opbrengst. Dit maakt dat de wijn langer in de fles kan rijpen en het bedrijf hoopt zo binnen de jaargang 2020 twee uitgesproken wijnen op te leveren.

Bodega La Montaña wil in november zijn eigen taverne ,‘un bochinche’, openen, met zelfgeproduceerde wijnen en gerechten op de kaart. Ook Bodega Los Lirios, Bodegas Volcán en de Guachinche Viña Cantera in Valsequillo de Gran Canaria hebben hun eigen tavernes. Viña Aguayro heeft het aantal bezoeken aan het wijnhuis als gevolg van de pandemie zien afnemen en raakte hierdoor ook een verkoopkanaal kwijt. Hoe en wanneer alles weer ‘normaal’ zal zijn, is onzeker. Bodegas San Juan en Bodegas Lava verkopen hun product in gespecialiseerde winkels.

Wijnbouwers zetten in op kwaliteit

Net als Aguayro ziet Bodegas San Juan – Finca El Mocanal een rem op het wijntoerisme. Dat willen ze keren door kortingen en lokkertjes om het publiek aan te trekken. “We moeten inzetten op de erkenning van de kwaliteit van het product, daarbij helpt een initiatief als de Gran Canaria Wijnroute.”

Het wijnhuis Vega de Gáldar verkoopt haar wijnen sinds januari via de vinotheek ‘el Gusto por el Vino’. Wijnhuis Frontón de Oro blijft aanwezig op de Noord-Amerikaanse wijnmarkt, ondanks twijfels die de regering Trump zaait over de tarieven. Voor de wijnboeren op Gran Canaria blijft het doel om hoge kwaliteitsnormen te handhaven. Hiervoor beginnen sommige wijnhuizen met de ommezwaai naar biologische certificering.

Prijswinnaars

De genomen maatregelen bleven niet onopgemerkt; meerdere wijnen van de Denominación de Origen Gran Canaria hebben de afgelopen maanden prijzen gewonnen. De Agala 1212 ontving de gouden medaille op de Agrocanarias 2020, Bodegas Ventura is met de wijn ‘Cruz’ opgenomen in de Peñín Guide 2021 en behaalde de maximale beoordeling tijdens ‘International Wine Awards’, een ‘Arribe de Plata’ tijdens het concours ‘Vinduero-Vindouro’ -waar de beste wijnen uit Spanje en Portugal worden gekozen- en een gouden medaille tijdens ‘el Mundial de Vinos Extremos’.

Ook Bodega Señorío de Agüimes won met haar jonge rode wijn een ‘Arribe de Plata’ tijdens het concours Vinduero-Vindouro. Bodega Las Tirajanas won onlangs twee gouden medailles tijdens ‘el Mundial de Vinos Extremos’; een voor haar rode wijn van 2019 (de ‘roble’, met korte rijping op eikenhout) en een voor de gefermenteerde witte malvasía van 2018.

Dit vind je misschien ook leuk