Spanje krijgt groen licht én waarschuwing van Europa voor begroting

door admin
Spanje krijgt groen licht én waarschuwing van Europa voor begroting

Brussel bleek mild bij de beoordeling van de begrotingsvoorstellen van de EU-landen. Het voorstel van elk land is tot op heden goedgekeurd en die mildheid zal ongetwijfeld te maken hebben met de coronapandemie.  De overheidsschuld van Spanje bedroeg aan het einde van het derde kwartaal van 2020 iets meer dan 1.308 miljard euro, dat is 110,2 procent van het bbp. De EC verwacht dat Spanje 2020 afsluit met een overheidsschuld van 12,2 procent van het BBP. Brussel liet eerder al weten dat de voorspellingen van de Spaanse economie van de regering te optimistisch zijn.

De Spaanse regering verwacht namelijk in 2020 een krimp van 11,2 procent en een groei in 2021 van 9,8 procent. Het Europese Commissie corrigeerde de optimistische voorspelling van de Spaanse regering en voorspelde dit jaar een krimp van 12,4 procent en een stijging van slechts 5,4 procent in 2021.

Zorgen om schuld en werkloosheid Spanje

De Europese Commissie liet weten zich zorgen te maken om Spanje aangezien de coronacrisis de bestaande problemen in Spanje – met name de schuldenlast en de werkloosheid – heeft verergerd. De EC richt zich de komende periode op een rapport voor Spanje dat in februari wordt gepresenteerd. Hetzelfde zal de EC gaan doen voor de landen Kroatië, Cyprus, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Nederland, Portugal, Roemenië en Zweden.

Spanje moet bereid zijn niet-werkende maatregelen te wijzigen

Brussel liet de regering van Sánchez weten dat op de middellange termijn actie van de Spaanse regering wordt verwacht om deze problemen aan te pakken. “We adviseren Spanje om regelmatig het effect van de genomen maatregelen te evalueren en we verwachten dat premier Sánchez bereid is om de aangekondigde maatregelen – om de economie te herstellen – aan te passen indien ze onvoldoende effectief blijken,” aldus Brussel.

Brussel heeft in 2012 een jaarlijkse controle van de begroting van EU-landen ingesteld om nieuwe schuldencrises te voorkomen. Niet alleen Spanje werd vanuit Brussel gewaarschuwd voor de omvang van de overheidssteun, ook Frankrijk, België, Italië, Portugal en Griekenland kregen hetzelfde signaal.

Dit vind je misschien ook leuk