Grote zorgen in Spanje over bescherming Spaanse taal

door admin
Grote zorgen in Spanje over bescherming Spaanse taal

Die zorgen hebben betrekking op een van de meest controversiële punten in de nieuwe onderwijswet van minister Celaá; het Castiliaans wordt niet langer de verplichte voertaal in het openbaar onderwijs in Spanje. Hiermee wordt meer waarde toegekend aan de andere officiële talen die in Spanje worden gesproken, het Catalaans, het Baskisch, het Galicisch en het Aranees.

RAE wil zich niet bemoeien met politiek maar spreekt zich toch uit

RAE erkent dat zij niet bevoegd is om zich te bemoeien met grondwettelijke zaken maar dat de academie de totstandkoming van de wet in de regering nauwlettend volgt. Ook meldt RAE dat men zich zorgen maakt over het feit dat leerlingen zowel het Castiliaans als een andere co-officiële taal volledig moeten beheersen aan het einde van de periode waarin ze leerplichtig zijn (in Spanje is dat tot 16 jaar). 

Desondanks laat RAE weten vertrouwen te hebben in dat de Spaanse regering de bescherming van het Spaans als officiële taal volgens artikel 3 van de Grondwet, instandhoudt wat betekent dat alle Spanjaarden verplicht zijn het Castiliaans te beheersen.

Spaans is van onschatbare waarde in Spanje en ver daarbuiten

Ter verdediging van haar standpunt schrijft de Academie: “Het Spaans wordt beheerst door bijna 600 miljoen mensen over de hele wereld waarvan meer dan 485 miljoen mensen het Spaans als moedertaal hebben. Deze omstandigheden zorgen ervoor dat het Spaans van onschatbare waarde is en een gemeenschappelijk erfgoed is van naties en volken die het Spaans gebruiken als communicatie- en onderwijstaal. Dit feit verplicht regeringen – en in het bijzonder die van Spanje – om het gebruik ervan te blijven garanderen.”

Met deze uitspraak laat het RAE weten aan de Spaanse regering open te staan voor dialoog en graag advies te geven indien dat wordt gewenst door de regering van Spanje.

Lees ook

Alles wat je wilt weten over de Spaanse taal

Spaans is de op drie na meest invloedrijke taal ter wereld

Spaanse taal en cultuur blijven onverminderd populair

Dit vind je misschien ook leuk