Welke mobiliteitsbeperkingen zijn of blijven er in Spaanse regio’s?

door admin
Welke mobiliteitsbeperkingen zijn of blijven er in Spaanse regio's?

Dit is het lange weekeinde van 4 tot 8 december. De feestdagen Dia de la Constitución (Dag van de Grondwet) op 6 december en Maria Onbevlekte Ontvangenis op 8 december worden dan gevierd. Omdat 6 december op een zondag valt, is in vrijwel alle Spaanse regio’s maandag 7 december ook een vrije dag.

Omdat de ervaring inmiddels heeft geleerd dat Spanjaarden er tijdens dat soort lange weekeindes op uit trekken en hun familie bezoeken, handhaven of verlengen de meeste regio’s hun mobiliteitsbeperkingen om deze verplaatsingen te voorkomen. Het gaat vrijwel overal om perimetrale lockdowns van de gehele regio, van alle gemeenten of van specifieke plaatsen. Inwoners kunnen dan zonder geldige reden hun regio/gemeente niet meer verlaten en anderen mogen niet meer binnenkomen.

Sinds de nieuwe landelijke noodtoestand die op 25 oktober is ingegaan beslist elke autonome gemeenschap over het al of niet sluiten van de perimetrie. Galicië, Extremadura, Canarische Eilanden en Balearen zijn de enige regio’s die nog niet op regionaal niveau mobiliteitsbeperkingen hebben ingesteld. Madrid doet dat uitsluitend tijdens de lange weekenden en feestdagen. De krant 20Minutos zette de aanpassingen op een rij.

Andalusië

Houdt de grenzen tot 23 november gesloten en binnen de gemeenschap mogen de inwoners zich niet verplaatsen naar andere gemeenten. Zondag 22 november besluit het regiobestuur over nieuwe maatregelen.

Aragón

Houdt de renzen gesloten tot 30 november, inclusief de gemeentegrenzen van de steden Zaragoza, Huesca en Teruel.

Asturië

Handhaaft het in- en uitreisverbod  voor onbepaalde tijd met een lockdown voor de gemeenten Gijón, Oviedo, Avíles en de raden Langreo en San Martín del Rey Aurelio.

Balearen

Er geldt geen lockdown voor de eilanden en de inwoners van Manacor kunnen zich vrij verplaatsen ondanks een toename van het aantal besmettingen.

Canarische eilanden

Dankzij de goede cijfers gelden op deze eilanden de minste beperkingen van Spanje. Zo is er ook geen enkele mobiliteitsbeperking tijdens de feestdagen.

Cantabrië

Houdt de grenzen gesloten tot 2 december, inclusief de gemeentelijke grenzen.

Castilië en La Mancha

Tot na de komende nationale feestdagen blijven de grenzen van deze regio gesloten.

Castilië en León

Houdt de grenzen dicht tot 3 december.

Catalonië

De perimetrale sluiting blijft gehandhaafd tot 21 december. Tot 8 december blijven in de weekenden de gemeentegrenzen ook gesloten. Daarna is de sluiting per provincie. De avondklok blijft op alle dagen gelden van 22.00 tot 6.00 uur.

Autonome steden Ceuta en Melilla

Ceuta houdt sinds 30 oktober de grenzen gesloten in het weekeinde. Sinds 29 oktober mag niemand zonder geldige reden Mellilla in of uit.

Gemeenschap Madrid

In deze regio zijn de grenzen alleen gesloten van 4 tot 14 december rond het lange weekeinde van december, de Puente de la Constitución.

Gemeenschap Valencia

Houdt de grenzen tot 9 december gesloten.

Extremadura

Houdt de buitengrenzen  open, maar in de gemeenten Fuenlabrada de los Montes, Los Santos de Maimona y Usagre, in Badajoz, Alcuéscar, Arroyomolinos, Hervás, Jarandilla de la Vera en Cáceres geldt wel een perimetrale lockdown.

Galicië

Sluit alleen de gemeentegrenzen van Santiago de Compostela, Ferrol, Vigo, Pontevedra, Lugo, A Coruña y Ourense.

La Rioja

Blijft tot 29 november in een perimetrale lockdown, evenals de gemeenten Logroño en Arnedo.

Navarra

Vanaf 29 oktober en tot 19 december blijven de grenzen gesloten.

Baskenland

Sinds 27 oktober zijn en blijven hier alle grenzen gesloten, inclusief de gemeentegrenzen.

Regio Murcia

Handhaaft ook de perimetrale lockdown voor de gemeenschap en de gemeenten.

Dit vind je misschien ook leuk