Europarlementariër opent offensief tegen nieuwe Spaanse onderwijswet

door admin
Europarlementariër opent offensief tegen nieuwe Spaanse onderwijswet

De Baskische mensenrechtenspecialist en liberaal Europarlementariër Maite Pagazaurtundua, ook wel bekend als Pagaza, heeft op internationaal niveau een offensief gelanceerd om haar actie tegen de wet kracht bij te zetten. Ze richtte zich tot de Raad van Europa middels een verzoekschrift, waarin ze uitvoerig uit de doeken deed waarom deze wet niet deugt. 

Kinderrechten

Juist op 20 november, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, stemt het Spaanse parlement in met een norm die in strijd is met verschillende artikelen van de Verklaring van de Rechten van het Kind.

Pagaza noemt met name de artikelen 29 en 30 waarin staat beschreven dat de ondertekende staten ‘ervoor moeten zorgen dat het onderwijs van het kind gericht is op het respecteren van hun eigen culturele identiteit, taal en waarden…’ en dat ‘de staten kinderen niet het recht kunnen ontnemen om ‘hun eigen taal’ te gebruiken’. Dit zal wel het gebeuren met de wet Celaá die het Spaans elimineert als voertaal in het onderwijs.

Op haar verzoekschrift kwam nog diezelfde dag een reactie van Miroslav Papa, de directeur van het secretariaat-generaal, waarin hij verzekerde dat de Raad van Europa het probleem op de voet zal volgen.

Meer actie

Naast het genomen initiatief naar de Raad van Europa heeft de Europarlementariër vanuit haar fractie Renew Europe ook haar bezorgdheid over de kwestie meegedeeld aan de Europese Commissie.

Vanuit de Baskische politiek heeft ze aangedrongen op een gedetailleerde uitleg over hoe de Commissie te werk zal gaan om ‘het respect van Spanje af te dwingen voor de rechten van Spaanstalige kinderen in tweetalige gemeenschappen’.

Ook verzoekt ze om de discriminatie om taalredenen op te nemen in het volgende rapport over de naleving van de rechtsstaat in Spanje’ en wijst erop dat deze aangelegenheid niet alleen de rechten van de kinderen betreft, maar ook de Spaanse staat, die al diverse waarschuwingen heeft ontvangen voor haar autoritair handelen.

De Europese Commissie heeft haar verzoek nog in behandeling en zal op korte termijn reageren.

Bekijk ook

Grote zorgen in Spanje over bescherming Spaanse taal

Wat gaat er veranderen met weer een nieuwe onderwijswet in Spanje?

Dit vind je misschien ook leuk