Virusincidentie omlaag in meeste Spaanse regio’s

door admin
Virusincidentie omlaag in meeste Spaanse regio's

Dit zei Fernando Simón, de directeur van het coronacrisiscentrum CCAES van het ministerie van Volksgezondheid. Tien dagen geleden bereikte de belangrijke indicator met 529 positieven per 100.000 over 14 dagen een nieuw record voor de pandemie. ‘Als het in dit tempo gaat is het voor Spanje moeilijk om de transmissie op korte termijn te stoppen’, aldus het Spaanse ministerie van Volksgezondheid.

In het laatste rapport van het ministerie dat vrijdag werd gepubliceerd, komen 252 Covid-gerelateerde dodelijke slachtoffers bij het totale dodental. Dat is ruim onder het recordaantal van 435 doden dat dinsdag werd gemeld.

Het cijfer van vrijdag is de kleinste stijging van het aantal slachtoffers in 24 uur sinds 3 november. Nu lijkt het erop dat het dalende aantal nieuwe gevallen wordt weerspiegeld in het aantal dodelijke slachtoffers, waarbij de daling zich vanaf 9 november inzette. In totaal zijn 42.291 officiële sterfgevallen door het coronavirus geregistreerd door het ministerie van Volksgezondheid, hoewel het echte aantal van de slachtoffers waarschijnlijk veel hoger ligt.

De aanwezigheid van het virus is in de meeste Spaanse regio’s afgenomen. Maar nam toe in Cantabrië, waar de incidentie de afgelopen 24 uur steeg van 533,49 naar 547,26, en in Asturië, waar het met 0,24 procent toenam tot 649,59. In Valencia was er ook een lichte stijging, van 0,11 procent tot 299,53. De regio waar de incidentie het hoogst is, is Castilla y León, met 794,19, gevolgd door Baskenland (718,64) en Ceuta (746,66). De Canarische Eilanden blijven het Spaanse grondgebied waar het virus het beste onder controle is, met een virusincidentie over 14 dagen van 82,66.

Bedbezetting ziekenhuizen

Fernando Simón waarschuwde donderdag nog voor ‘aanzienlijke druk op het gezondheidszorgsysteem’, zowel in de eerstelijnszorg als in de ziekenhuizen. De bezetting in ziekenhuizen daalt volgens Simón ‘heel langzaam’, van 16,47 procent bedbezetting met Covid-patiënten tot 15,18 procent in de afgelopen zeven dagen.

Bezetting IC

In dezelfde periode daalde de bezetting van de bedden op de intensive care van 31,96 procent naar 31,66 procent. Om het risico als laag te classificeren, moet dit laatste percentage tussen 5 en 10 procent liggen. ‘We verwachten de komende dagen een lichte daling’, voegde Simón donderdagavond toe, ook wijzend op de daling van het percentage positief geteste mensen van 12,57 procent vorige week naar 10,5 procent op vrijdag.

Dit vind je misschien ook leuk