Spanje sluit akkoord met Senegal over repatriëring migranten

door admin
Spanje sluit akkoord met Senegal over repatriëring migranten

De gezamenlijke operatie die Spanje en Senegal hiervoor op touw zetten is inmiddels van start gegaan. Deze repatriëring is volgens de minister een effectieve maatregel om te voorkomen dat nog meer migranten de oversteek naar Spanje zullen maken. Zowel González Laya als de Senegalese president Macky Sall hebben toegezegd zorg te dragen voor de preventie van illegale mensenhandel via de Atlantische migratieroute. 

Medewerking nodig voor openstellen van de grenzen

Tijdens het bezoek aan Senegal sprak de Spaanse minister ook met de minister van Buitenlandse Zaken Aissata Tall. Dat gesprek ging onder andere over het openstellen van de grenzen die nu vanwege de coronapandemie gesloten zijn. Om de repatriëring van de Senegalezen zo snel mogelijk te laten plaatsvinden, is goed overleg over die grensovergang noodzakelijk. De Spaanse minister liet weten de repatriëring absoluut discreet en met respect voor de migranten te zullen uitvoeren. 

Samenwerking met internationale hulporganisaties

González Laya liet verder weten dat Spanje ook samenwerkt met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en met het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (de vluchtelingenorganisatie van de VN) voor de identificatie van de migranten op de Caranrische Eilanden. Migranten afkomstig uit Gambia zullen in eerste instantie niet worden gerepatrieerd omdat dit een relatief kleine groep is. Ook zal de aandacht niet direct uitgaan naar migranten uit Mali, omdat deze via Mauritanië de Canarische Eilanden bereiken, en vaak al op deze tussenstop naar het land van herkomst worden teruggestuurd.  

Patrouilleversterking in Senagal

Naast de geplande repatriëring naar Senegal, gaat Spanje de patrouilleschepen uitbreiden in dit Afrikaanse land om de illegale migratie tegen te gaan. Sinds 2006 zijn hier al twee patrouillevaartuigen van de Guardia Civil en een helikopter van de Spaanse Nationale Politie actief. Daar wordt op korte termijn nog een patrouillevaartuig en een helikopter aan toegevoegd. 

Maandenlange voorbereiding

González Laya verdedigde haar land als reactie op de kritiek die is geuit op het late handelen van de overheid in de migrantencrisis. “Covid-19 heeft veel Afrikaanse economieën verwoest en het was te voorzien dat dit een grote migratiestroom teweeg zou brengen. Spanje is daar dan ook goed op voorbereid, we werken al maandenlang aan dit thema, zowel aan de migrantenopvang als aan de samenwerking met de landen van herkomst voor de repatriëring en de preventie van illegale aankomst in Europa”, aldus de minister. 

De samenwerking met Senagal houdt ook in dat er gekeken is naar de verbetering van de legale migratie van migranten naar Spanje en vice versa. Zo is in 2019 een pilot van start gegaan waarbij 50 jongeren uit Senegal in Spanje aan het werk gingen met een tijdelijk arbeidscontract in het land van herkomst. Ook heeft de minister toegezegd dat Senegalezen die momenteel met een verblijfsvergunning in Spanje wonen, hun opgebouwde rechten bij de Seguridad Social behouden als zij besluiten om terug te keren naar hun thuisland. Momenteel wonen zo’n 70 duizend Senegalezen in Spanje. 

Dit vind je misschien ook leuk