Spaanse regering moet meer moet doen aan klimaatcrisis

door admin
Spaanse regering moet meer moet doen aan klimaatcrisis

Dat is een van de conclusies van een grootschalig internationaal onderzoek dat is uitgevoerd door de Open Society Foundations (OSF) in een aantal Europese landen en in de Verenigde Staten. 79 procent van de Spaanse respondenten bevestigde dat het klimaatprobleem bestaat en 71 procent gaf daarbij aan dat het menselijk handelen de oorzaak is van dit probleem. 

Van alle onderzochte landen (Amerika, Frankrijk, Duitsland, Italië, Engeland, Polen, Zweden, Tsjechië en Spanje) waren de genoemde percentages van Spanje de hoogste. Volgens onderzoeksleider Jan Eichhorn komt dit voornamelijk door de geografische ligging van Spanje. De zuidelijke landen, met name als deze aan zee grenzen, zouden kwetsbaarder zijn voor de gevolgen van de opwarming van de aarde dan de noordelijke landen waar het minder warm is en de klimaatopwarming voor mensen een minder urgent thema is. 

Gevolgen klimaatverandering grootst voor zuidelijke landen

Voor Spanjaarden is de temperatuurstijging nu al een tastbaar fenomeen met hittegolven die steeds warmer en langduriger zijn, noodweer dat steeds frequenter voorkomt in het Mediterrane gebied en overstromingen tot gevolg hebben en de toenemende droogte waar vooral de landbouw in Spanje veel hinder van ondervindt. Spanje is dan ook het enige land waar een meerderheid van de respondenten aangaf dat de klimaatopwarming een negatief effect heeft op het land (55 procent) en op de mensen zelf (54 procent). In Frankrijk bijvoorbeeld, is maar 23 procent van mening dat het klimaatprobleem nadelige gevolgen zal hebben voor hun land of voor henzelf. 

Spanjaarden leggen de bal bij de overheid

80 procent van de Spanjaarden gaf aan bereid te zijn om zelf een bijdrage te leveren om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ook in dit opzicht scoorde Spanje het hoogste percentage. Echter, als gevraagd wordt naar wat ze concreet willen doen, komen de meesten niet verder dan minder afval genereren en meer recyclen; een relatief eenvoudige bijdrage die bovendien niet doorslaggevend zal zijn bij de oplossing van het klimaatprobleem.

In alle onderzochte landen vindt een meerderheid van de ondervraagden dat de verantwoordelijkheid voor het probleem in eerste instantie niet bij de mensen zelf, maar bij de overheid of de Europese Unie ligt. Ook hier is Spanje het land waar de meeste respondenten achter deze stelling staan. 77 procent van de Spanjaarden vindt dat de Europese Unie moet bepalen wat ieders verantwoordelijkheid is voor de oplossing van het klimaatprobleem. 

Niet geneigd auto te laten staan of minder te vliegen

Spanje scoort het laagst als het gaat om het nemen van de eigen verantwoordelijkheid voor het probleem: 50 procent van de Spanjaarden is van mening dat de eerste stap genomen moet worden door de burgers zelf. In Zweden is dat 52, in Amerika 53, in Duitsland 55 en in Engeland zelfs 66 procent. 

Als het gaat om overheidsmaatregelen denkt 23 procent van de Spanjaarden aan gratis openbaar vervoer, 15 procent wil meer belasting op CO2-uistoot en 15 procent vindt dat alleen bedrijven die klimaatneutraal zijn gesteund moeten worden door de overheid. Vergeleken met de andere onderzochte landen, zijn Spanjaarden minder geneigd de auto te laten staan of minder met het vliegtuig te reizen. Maar 4 procent van de ondervraagden in Spanje is voornemens minder met de auto en ook 4 procent is voornemens minder met het vliegtuig te gaan reizen. Aan de andere kant zijn het ook de Spanjaarden die het vaakst aangeven dat het openbaar vervoernetwerk (trein en bus) toegankelijker moet worden gemaakt. 

Wel betrokken maar geen eigen initiatief

Eichhorn concludeert dat Spanjaarden zich betrokken tonen bij het klimaatprobleem en bereid zijn een bijdrage te leveren, maar dat de overheid de initiatieven moet nemen om die bijdrage te kunnen realiseren zoals beter openbaar vervoer en het verplicht stellen van zonnepanelen op alle nieuwbouwwoningen. 

Dit vind je misschien ook leuk