Pas op met spelen, hond uitlaten en wandelen in Spaanse parken

door admin
Pas op met spelen, hond uitlaten en wandelen in Spaanse parken

De haartjes van de processierups leiden bij aanraking of inademing tot serieuze gezondheidsklachten en zelfs in sommige gevallen tot de dood voor honden. Terwijl de rups doorgaans met name in het vroege voorjaar (februari en maart) voor overlast zorgt in bossen of andere boomrijke gebieden, neemt deze bladvretende rups van de eikenboomvliner parken in Spaanse steden en dorpen over. Een apart fenomeen dus tegen het einde van november. In de herfst blijft de processierups eigenlijk altijd in de boomtoppen maar als de temperaturen plotseling stijgen of hoog blijven dan kan het zijn dat ze eerder naar beneden komen.

Gezondheidsklachten door brandhaartjes processierups

De processierups is niet zo onschuldig als hij eruit ziet. Dit beestje heeft brandhaartjes die wegschieten bij gevaar en welke door de wind worden verspreid. De haartjes kunnen de huid, de ogen en de luchtwegen van mensen en dieren binnendringen wat leidt tot gezondheidsklachten. Vaak blijft het bij vervelende allergische reacties zoals jeuk, bultjes en uitslag, maar als het in de ogen terechtkomen dan kan het zelfs leiden tot blindheid en in de luchtwegen tot benauwdheid.

Waarschuwing in Spaanse parken met eikenbomen

Zo beheerst de processierups parken in bijvoorbeeld Madrid waar veel eikenbomen staan. De waarschuwing geldt vooral voor kinderen omdat zij vaker buitenspelen in het gras waar ze eenvoudig in contact kunnen komen met de haartjes van de rupsen. Wanneer honden de haartjes oplikken of binnenkrijgen volgt er vaak een allergische reacties die kan leiden tot de dood.

Bedreiging voor Spaanse bossen

Niet alleen mensen en dieren hebben last van dit beestje, ook bedreigt de processierups de bossen in Spanje. Sinds er ook in de herfst en winter vaker sprake is van warme temperaturen vanwege de klimaatverandering laat de processierups zich steeds vaker zien en vormt de mottensoort een echte bedreiging voor eikenbomen omdat ze zich voeden met de bladeren ervan.  

Voorzorgsmaatregelen tegen processierups

Hoewel het bestrijden van de processierups aan professionals overgelaten moet worden, kunnen mensen zichzelf en hun kinderen beschermen door vooral niet te dichtbij te komen. Bij een wandeling dichtbij eikenbomen of in het park is het advies om lange kleding te dragen. Ook zitten of liggen in het gras is iets dat beter nagelaten kan worden want haartjes kunnen daar nog lang voor overlast zorgen. Als de haartjes toch op de huid komen dan is het het beste om deze met lauw water af te spoelen. Als laatste wordt aanbevolen om kleding direct te wassen na contact met een processierups.

Dit vind je misschien ook leuk