Is je oude munt van 1 Spaanse peseta nu 33 miljoen keer zoveel waard?

door admin
Is je oude munt van 1 Spaanse peseta nu 33 miljoen keer zoveel waard?

De peseta werd in 1868 in Spanje ingevoerd en was Spanjes nationale munteneenheid tot de invoering van de euro. Vanaf 1808 bestond er in Barcelona al een munt met de naam peseta; het woord peseta stamt af van het Catalaanse pesseta en betekent ‘deeltje’ of ‘stukje’.

Veel varianten

De peseta kende talloze varianten, zowel in waarde, materiaal als in afbeeldingen; van de munten met het portret van koning-emeritus Juan Carlos I of de beeltenis van oud-dictator Franco, tot de munten met een gat in het midden of de ‘peseta’s de las uvas’ (peseta’s van de druiven, met op de achterkant een wijnstok, wijnstokblad en druiventros).

Checken loont de moeite!

Verzamelaars zijn bereid veel geld te betalen, afhankelijk van de zeldzaamheid van de munten of biljetten en de staat waarin ze verkeren. Verzamelsites als Foronum en Todo Colección laten van een aantal munten zien wat ze via veilingen opbrengen. En dat kan oplopen!

Een impressie 

De munten van 20 ‘duros’, ofwel 100 peseta’s (een duro is een muntstuk van 5 peseta’s), die na 1983  in omloop zijn gekomen, kunnen ongeveer 55 euro opleveren. 

In 1947 verschenen de eerste munten met de beeltenis van Franco, in de volksmond ‘rubias’ (blondines) genoemd. Ze kunnen nu tot 1.400 euro opleveren. De prijs van een peseta uit 1968, waarvan er maar 1.000 stuks als proef geslagen zijn, kan rond de 2.000 euro  liggen. Ook de peseta uit 1987, speciaal geslagen voor de 3e Nationale Munten Tentoonstelling, of de 5-pesetamunt ter gelegenheid van het Wereldkampioenschap voetbal 1982, die met een verkeerd jaartal (1975) zijn geslagen, kunnen voor veel meer dan hun nominale waarde worden verkocht. De absolute klapper is de nikkelen 5-pesetamunt uit 1949, die tot 20.000 waard kan zijn.

Conditie

Behalve de zeldzaamheid speelt ook de conditie een grote rol bij het vaststellen van de waarde. ‘Een perfect bewaard gebleven briefje van 1000 of 500 peseta uit 1938 of 1940 kan 500 euro waard zijn, als het gebruikssporen vertoont, zakt de prijs naar 40 euro’, legt Emilio Trilla, lid van de Spaanse Vereniging van Professionele Munt- en Penningkunde, uit.

Half jaar langer de tijd om peseta’s om te wisselen

Volgens de Banco de España bezaten de Spanjaarden in september jl. nog voor 1,6 miljard euro aan peseta’s. De Spaanse ministerraad heeft deze maand besloten om de termijn waarbinnen peseta’s nog kunnen worden ingewisseld met een half jaar te verlengen; in plaats van tot en met 31 december 2020 kan dit nog tot en met 30 juni 2021. Wie nog peseta’s heeft, die niet de moeite waard zijn om geveild te worden, kan deze inwisselen bij de Banco de España, zowel bij het hoofdkantoor in Madrid als bij de verschillende filialen.

Lees ook: Oude pesetas voor veel geld veilen en inwisselen

Dit vind je misschien ook leuk