Laagste hoeveelheid 500 eurobiljetten in omloop in Spanje sinds 2002

door admin
Laagste hoeveelheid 500 eurobiljetten in omloop in Spanje sinds 2002

De bankbiljetten van 500 euro werden te weinig gebruikt om uitgegeven te blijven worden. Ze zijn echter wel nog gewoon in omloop en het is ook nog een wettig betaalmiddel. De waarde blijft dan ook gewaarborgd.

In september 2020 waren er nog 19,16 miljoen bankbiljetten van 500 euro in omloop, het laagste cijfer sinds april 2002, zo meldt La Opinión de Murcia op basis van gegevens van Banco de España. Deze bankbiljetten vertegenwoordigen een waarde van 9,58 miljard euro. Dat is 142 miljoen minder dan een maand eerder, toen de totale waarde nog op 9,72 miljard euro lag.

Het aantal in omloop zijnde bankbiljetten van 200 euro is in oktober ook licht gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Er waren in oktober 5,28 miljoen van deze biljetten in omloop, met een totale waarde van iets meer dan een miljard euro.

Meer biljetten van 50 euro in omloop

Het aantal bankbiljetten van 50 euro dat in omloop is, is in oktober juist met 15 miljoen gestegen, tot een totaal aantal van 1,3 miljard stuks en een totale waarde van ruim 65 miljard euro.

Voor wat betreft de biljetten van 100, 20 en 10 euro, is er al geruime tijd een kloof tussen het aantal uitgebrachte biljetten en het aantal biljetten dat weer ingenomen is door Banco de España. De bank heeft in oktober 103 miljoen meer bankbiljetten van 100 euro ingenomen dan dat er in Spanje zijn uitgebracht. Dat is een stijging van een miljoen stuks ten opzichte van de maand september. Voor de biljetten van 20  euro gaat het om ruim twee miljard stuks en voor de biljetten van 10 euro om ruim anderhalf miljard stuks, wat respectievelijk zes en twee miljoen stuks meer is dan de maand ervoor.

Waar komt dat verschil vandaan?

Als mogelijke oorzaak van dit verschil geeft de centrale bank aan dat toeristen veel van dit soort bankbiljetten meenemen naar hun vakantiebestemming in Spanje. En veel van de biljetten die de toeristen dan uitgeven, komen weer bij de Banco de España terecht als de Spaanse ondernemers hun contante geld storten.

Dit vind je misschien ook leuk