Wat maakt het duurste restaurant ter wereld in Spanje zo bijzonder?

door admin
Wat maakt het duurste restaurant ter wereld in Spanje zo bijzonder?

Circa 5.000 gasten hebben er gegeten en betaalden een rekening van gemiddeld 1.650 euro. Niemand liet zich ooit negatief uit over het restaurant dat nu vier jaar bestaat en gevestigd is in het Hard Rock Hotel Ibiza. Het beslaat 70 vierkante meter en is voorzien van techniek die geavanceerder is dan die in een rockconcertzaal.

Sublimotion is ’s zomers elke avond geopend. Vanwege het bijzondere concept zijn meer gasten per avond dan twaalf simpelweg niet mogelijk. Voor de hoge kwaliteit kregen de uitbaters twee Michelinsterren en drie Spaanse Soles Repsol, de Spaanse versie van de Michelinster. Twintig professionals bieden de gasten een drie uur durende, zeer emotionele ervaring waarbij niet alleen de smaak maar ook alle andere zintuigen worden geprikkeld.   

Heropening 1 juni 2021 

De eigenaars, chef-kok Paco Roncero en creatief directeur, Eduardo Gonzalez, bereiden zich nu voor op de heropening op 1 juni volgend jaar. Door opgeschorte reserveringen vanwege de coronacrisis is het jaar al bijna volgepland.

Het concept, een gastronomische performance bestaande uit haute cuisine in gelijke delen opgevoerd, lijkt bijna onmogelijk om te imiteren, hoewel, Roncero en Gonzalez nu een boek op de markt hebben gebracht Sublimotion (uitgeverij Planeta Gastro, prijs 60 euro) waarin ze een aantal van hun geheimen prijsgeven.

Tafel voor vrienden

Je kunt het boek alleen lezen met een 3D-bril en de luxueuze omslag is geheel in lijn met de uitstraling van het restaurant. “Met het boek willen we de mythe van ‘het duurste restaurant ter wereld, weerleggen. We leggen uit hoe de menuprijs van 1.650 euro tot stand wordt gebracht”, aldus Gonzales.

Enkele sleutels tot het succes komen aan het licht en kennis en know how wordt gedeeld. Recepten komen er niet in voor maar wél wordt onthuld hoe creativiteit, muziek en het culinaire gedeelte samen worden gevoegd. Gerechten moeten in evenwicht zijn met het spektakel en mogen dat niet overstijgen.

“Bij reserveren besluit bijna de helft van de mensen, de andere zitplaatsen mee te reserveren, ook al komen ze met minder personen. Alleen mensen uit Azië durven aan te schuiven bij anderen. Aan het einde van de avond is iedereen bevriend geraakt. Het diner is juist geschikt om in groepsverband van te genieten”, verzekerd Gonzales. 

van Ibiza tot New York

De gast reist van Ibiza naar Central Park in New York voor een picknick, of komt terecht onder water in een gigantische oester die je kunt aanraken en waar haute cuisine in wordt gepresenteerd. Er is zelfs een onderdeel waar gasten per Oriënt Express reizen en die beroemde stoomtrein zo is nagebootst dat de tafel werkelijk trilt en gasten het landschap aan zich voorbij zien trekken.

2021

Het moederbedrijf en proeftuin van Sublimotion is het restaurant van Paco Rocero La Terraza del Casino, in Madrid. Hier worden de gerechten en de projecten bedacht en uitgeprobeerd. Dit jaar was het doel voor beide zakenpartners om na te denken over nieuwigheden. De menukaart blijft twee jaar lang hetzelfde maar voor 2021 krijgen de eigenaren medewerking van internationale collega’s. Creatief directeur Gonzalez spreekt over nieuwe mixed reality scènes, een techniek die zich steeds verder ontwikkelt. 

Dit vind je misschien ook leuk