Spanje doet als eerste aankoop van miljoenen coronavaccins

door admin
Spanje doet als eerste aankoop van miljoenen coronavaccins

De aankoop van Spanje is gedaan bij de farmaceuten Janssen, Moderna en CureVac. Dinsdag gaf de ministerraad hiervoor groen licht. Volgend jaar worden 20.875.725 vaccins van Janssen, 8.348.979 vaccins van Moderna en 23.483.184 vaccins van CureVac aan Spanje geleverd. Van alle drie de vaccins zijn twee doses nodig voor een correcte werking van het vaccin.

Vaccin gratis beschikbaar voor Spanjaarden

Minister Montero benadrukte nog eens dat het vaccin gratis beschikbaar zal worden gesteld aan de Spaanse bevolking. Eerder presenteerde de Spaanse regering al een vaccinatieplan met daarin onder meer de uiteenzetting van de verschillende bevolkingsgroepen en in welke volgorde deze zullen worden opgeroepen voor de grootschalige vaccinatiecampagne die naar verwachting in januari zal starten.

Voorwaardelijke toelating EMA aangevraagd

Terwijl Spanje bezig is met het voorbereiden van de vaccinatiecampagne zijn de EU en diverse gecontracteerde farmaceuten bezig met de laatste loodjes om de vaccins goedgekeurd te krijgen. Pfizer heeft dinsdag voorwaardelijke toelating aangevraagd bij het Europese Medicijnagentschap EMA. Maandag zette farmaceut Moderna dezelfde stap.

Het EMA kan vanaf deze week aan de slag om te bekijken of de farmaceuten een voorwaardelijke marktvergunning krijgen. Zo’n vergunning zorgt ervoor dat een vaccin goedgekeurd kan worden en sneller op de markt kan worden gebracht. Belangrijk om te noemen is dat de vergunning voorwaardelijk is omdat de EMA beschikt over minder volledige gegevens dat normaal gesproken het geval is.

EU besluit in december en januari over goedkeuring vaccins

De Spaanse nieuwssite Voz Populí schreef dinsdag dat de Europese Unie op 29 december het vaccin van Pfizer zal beoordelen voor goedkeuring. Voor de farmaceut Moderna staat hetzelfde proces gepland op 12 januari. De voorwaardelijke vergunning zal alleen worden omgezet in een officieel akkoord wanneer alle aangeleverde informatie en resultaten voldoende betrouwbaar blijken zodat de veiligheid, de kwaliteit en de werkzaamheid van het vaccin is gewaarborgd.

Dit vind je misschien ook leuk