Spaanse Raad voor Transparantie wil namen van corona expertcomité

door admin
Spaanse Raad voor Transparantie wil namen van corona expertcomité

De CTBG is van mening dat met het publiceren van de namen de wet bescherming persoonsgegevens niet wordt geschonden. Er zou volgens de CTBG meer openheid gegeven moeten worden over het overheidshandelen bij “relevante besluiten” op het gebied van de volksgezondheid in uitzonderlijke situaties, zoals dat het geval is bij de coronapandemie. Dat blijkt uit documentatie van het CTBG waartoe persbureau Europress toegang had.   

Verzoek om publicatie samenstelling coronateam in eerste instantie afgewezen

Op 6 mei jongstleden liet Fernando Simón tegenover de pers weten de namen van zijn adviseurs voor het te volgen coronabeleid niet vrij te geven. Een advocaat diende vervolgens een verzoek in bij het ministerie van Volksgezondheid om bekendheid te geven aan de samenstelling van dit corona-deskundigenteam. Toen het Directoraat-Generaal van Volksgezondheid in september liet weten geen gehoor te zullen geven aan dit verzoek, wendde de advocaat zich tot het CTBT. 

Recht op toegang tot overheidsinformatie hoort binnen een democratie

De CTBT staat achter het verzoek van de advocaat en heeft het ministerie nu tien dagen de tijd gegeven om openheid van zaken te geven over de identiteit van de corona-adviseurs. Het recht op toegang tot overheidsinformatie prevaleert volgens de Raad boven het beschermen van gegevens van genoemde adviseurs. Het CTBT wijst erop dat het recht op informatie niet alleen van essentieel belang is binnen een democratie, maar dat bovendien de autoriteiten besluiten nemen die gefinancierd worden met belastinggeld dat ook besteed moet worden in het belang van de belastingbetalers. Zij hebben daarom ook het recht op openheid van zaken, zo meent het CTBT. 

Ook hekelt het CTBT het feit dat het ministerie van Volksgezondheid zich niet gehouden heeft aan de maximale termijn waarbinnen een antwoord moest komen op het verzoek van de advocaat. Er gingen bijna vijf maanden voorbij voordat de advocaat een afwijzing kreeg op zijn verzoek. 

Dit vind je misschien ook leuk