Akkoord in Spanje over coronamaatregelen tijdens de feestdagen

door admin
Akkoord in Spanje over coronamaatregelen tijdens de feestdagen

Tussen 23 december en 6 januari mag alleen naar een andere autonome regio worden afgereisd als dit voor familie, werk of een doktersbezoek is. Bij familiebijeenkomsten op kerstavond, eerste kerstdag, oudejaarsdag en nieuwjaarsdag mogen maximaal tien personen aanwezig zijn, inclusief kinderen. Dat heeft minister Salvador Illa van Volksgezondheid in een persconferentie bevestigd. 

“De kerstdagen vieren we thuis”

De minister benadrukte daarbij dat het wenselijk blijft om de feestdagen zoveel mogelijk door te brengen met leden uit het eigen huishouden. De avondklok zal op 24 en 31 december pas om 1:30 ingaan. Vóór dat tijdstip moet iedereen dus weer thuis zijn. Met de maatregelen beoogt de regering om de verplaatsingen van mensen tijdens de feestdagen zo veel mogelijk te beperken. Of, zoals de minister, die zich tevreden toonde over het bereikte akkoord, het verwoordde: “De kerstdagen vieren we thuis”. 

Op de regio’s Madrid en Catalonië na, konden alle deelbesturen zich vinden in het voorstel van het ministerie van Volksgezondheid. De maatregelen zoals die nu overeen zijn gekomen moeten door alle regio’s, inclusief Madrid en Catalonië, worden gehandhaafd. Het laten doorgaan van de traditionele driekoningenoptochten in januari wordt sterk afgeraden als er veel publiek wordt verwacht, maar hierover mogen de regio’s uiteindelijk zelf een besluit nemen.  

Verpleeghuisbewoners mogen instelling verlaten

Bewoners van intramurale zorginstellingen mogen deze instelling tijdens de feestdagen verlaten, op voorwaarde dat zij deze dagen doorbrengen bij slechts één huishouden waar ook alleen de gezinsleden van dat huishouden aanwezig zijn. Bij voorkeur wordt bij terugkomst in de instelling een PCR-test bij de bewoner afgenomen en worden in de eerste dagen de preventiemaatregelen extra zorgvuldig nageleefd.

Geen wijzigingen voor de horeca

Voor de horeca blijven tijdens de feestdagen de huidige coronamaatregels van kracht voor de maximale bezetting, openingstijden (tot 18 uur) en overige preventiemaatregelen. Minister Illa onderstreepte nogmaals het belang van een goede ventilatie en het dragen van een mondkapje binnen de horecagelegenheden. 

Zo vroeg mogelijk inkopen doen

Verder is er een oproep gedaan om de inkopen voor de feestdagen zo ver mogelijk van tevoren te plannen om grote druktes te voorkomen. Winkels moeten de maximale capaciteit zorgvuldig handhaven en iedereen wordt gevraagd bij het inkopen doen de sociale afstand in acht te houden. 

Negatieve PCR-test voor reizigers uit buitenland blijft verplicht

Ook tijdens de feestdagen mogen de Canarische Eilanden en andere toeristische bestemmingen in Spanje buitenlandse toeristen met een negatieve PCR-test toelaten, zolang deze daarvoor toestemming hebben van het land van herkomst. 

Studenten die de feestdagen bij hun ouders gaan doorbrengen, worden dringend verzocht om in de laatste tien dagen voor de thuiskomst het aantal sociale contacten zoveel mogelijk te beperken. 

Dit vind je misschien ook leuk