Puente gedomineerd door winterstorm Dora in Spanje

door admin
Puente gedomineerd door winterstorm Dora in Spanje

Het Spaanse meteorologische instituut AEMET geeft code rood (extreem risico) en oranje (belangrijk risico) af vanwege extreem hoge golven en een dik pak sneeuw. De Puente de la Constitución, die op vrijdag begint en tot en met dinsdag 8 december duurt, begint zodoende met slecht weer voor minstens 37 Spaanse provincies, inclusief Ceuta en Melilla. Voor deze provincies gelden een of meerdere weerwaarschuwingen.

Code rood langs noordelijke Spaanse kust

Vrijdag is er code oranje en zelfs code rood afgegeven voor de gehele noordkust van Spanje. Harde wind, regen en kou is er voorspeld in de regio’s Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland. Code rood geldt voor de kust van A Coruña met golven die tot wel 9 meter hoog kunnen worden. Dezelfde waarschuwing geldt voor de kust van Lugo, Pontevedra, Asturië, Cantabrië, Guipúzcoa en Biskaje.

Storm, hoge golven en extreme kou 

Code geel is afgegeven voor de kustgebieden van Ibiza, Formentera, Menorca, Mallorca, Castellón, Valencia, Alicante, Almería, Granada, Málaga, Cádiz, Ceuta en Melilla vanwege golven die gemiddeld zo’n 3 meter hoog kunnen worden. Deze golven zijn het gevolg van windvlagen met snelheden tussen de 70 en 90 kilometer per uur. Op veel plekken in Spanje kan het ook zeer koud worden. Voor Huesca, Teruel en Girona zijn zelfs temperaturen voorspeld van -8 graden tot -10 graden in Lleida.

Dik pak sneeuw

Ook gaf het AEMET code oranje af vanwege hevige sneeuwval. In 24 uur tijd kan er tot wel 15 centimeter vallen. De waarschuwing geldt voornamelijk voor Pontevedra, Coruña, Lugo, Ourense, Asturië, Cantabrië, Navarra, Álava, La Rioja, Huesca, Teruel, Lleida, Guadalajara, Cuenca, Albacete, Madrid, Ávila, Segovia, Soria, Salamanca, Burgos, León, Palencia, Zamora, Jaén en Granada.

Vrijdag meeste waarschuwingen in Spanje

De voornaamste waarschuwingen van het AEMET gelden voor vrijdag. Zaterdag blijven enkele waarschuwingen in stand. Voornamelijk de noordkust van Spanje blijft last houden van wind, kou en hoge golven. Ook in Almería en Granada blijft code geel van kracht vanwege krachtige windvlagen. Zondag geldt nog code geel in het noorden van Spanje met een krachtige wind langs de noordkust en sneeuw in het noorden van Aragón en Catalonië.

Dit vind je misschien ook leuk