Groot doodshoofd in Madrid tegen komst euthanasiewet

door admin
Groot doodshoofd in Madrid tegen komst euthanasiewet

De katholieke vereniging van propagandisten (ACdP) is een offensief, genaamd Vividores, gestart tegen de op handen zijnde wet om handelingen, die sterven zonder veel lijden van een andere persoon te bevorderen, te reguleren. In september heeft het Congres van Afgevaardigden groen licht gegeven om de euthanasiewet in Spanje verder vorm te gaan geven.

Doodshoofd 

Een zeil van maar liefst vijfhonderd vierkante meter is gespannen op de gevel van een gebouw aan de Paseo de la Habana in Madrid. Overal in Madrid zijn soortgelijke posters te zien om aandacht te vragen voor de campagne tegen de komst van de euthanasiewet. Voor de campagne worden getuigenissen verzameld van zieke mensen en familieleden die euthanasie afwijzen en pleiten voor een betere zorg. Ook komen zorgprofessionals en priesters aan het woord over het onderwerp euthanasie.

Hoewel de regering al maanden bezig is met het vormgeven van de nieuwe wet, wordt het offensief warm ontvangen door Spaanse partijen zoals Vox en de Partido Popular, die tegen een dergelijke wet zijn. De PSOE en Podemos hebben de laatste periode vorderingen gemaakt in de totstandkoming van de euthanasiewet en om dit op te laten nemen in het nationale gezondheidssysteem (SNS).

Dood is niet altijd de oplossing

De katholieke vereniging is van mening dat de regering de wet er zo snel mogelijk doorheen wil drukken zonder te luisteren naar zaken die er echt toe doen. “In Spanje zijn er zo’n 60.000 mensen die leven met ondraaglijke pijn zonder palliatieve zorg. De dood is niet altijd de oplossing,” aldus Jaume Vives en Pablo Velasco die verantwoordelijk zijn voor de campagne.

Nederland, België en Canada voorbeeld voor Spanje

De argumenten van de initiatiefnemers van Vividores botsen echter met de associatie voor het recht op een waardige dood (DMD) en diverse politieke partijen die al jaren pleiten om euthanasie te reguleren. Het DMD verdedigt de komst van de wet door te melden dat landen als Nederland, Canada en België al tijden een goedwerkende euthanasiewetgeving hebben en dat de (palliatieve) zorg in deze landen ook uitstekend is geregeld. Deze twee zaken hoeven elkaar niet te bijten volgens de associatie.

Dit vind je misschien ook leuk