Acht uitjes naar mooie plaatsen zonder lockdown in Madrid

door admin
Acht uitjes naar mooie plaatsen zonder lockdown in Madrid

Deze zijn vanzelfsprekend ook na de internationale reisbeperkingen vanwege corona nog de moeite waard. De Spaanse krant El Mundo doet acht suggesties voor inwoners van de regio Madrid om tijdens de vrije dagen op maandag 7 en dinsdag 8 december even de zinnen te verzetten. Van zes uur ’s ochtends tot twaalf uur ’s nachts zijn de beschreven plaatsen vrij toegankelijk en ook de horeca is geopend, uiteraard met een aangepaste maximale capaciteit. 

Buitrago del Lozoya

Het mooie middeleeuwse plaatsje Buitrago del Lozoya wordt ook wel “La muralla de Madrid” genoemd vanwege de goed bewaard gebleven Moorse ommuring. Dit elfde-eeuwse bouwwerk met een lengte van achthonderd meter diende ter bescherming van het historische centrum.

Buitrago del Lozoya ligt op een heuvel, omgeven de gelijknamige rivier, op zo’n 75 kilometer ten noorden van de stad Madrid. In de omgeving is het heerlijk wandelen in de pure berglucht van de Sierra de Guadarrama. Maar breng zeker ook een bezoek aan het veertiende-eeuwse kasteel en aan de de Iglesia de Santa María del Castillo die uit dezelfde periode dateert. In het dorp is zelfs nog een uniek Picasso-museum te bezichtingen. 

San Lorenzo de el Escorial

San Lorenzo de el Escorial is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in de regio Madrid vanwege het imposante kloosterpaleis Monasterio de San Lorenzo de El Escorial dat opgenomen is op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het klooster werd in 1563 gebouwd in opdracht van de Spaanse koning Filips II. De bouw van het klooster heeft twintig jaar in beslag genomen. Bezoek de monumentale basiliek, het Koninklijke Pantheon met de graftombes van de Spaanse vorsten van Huis Habsburg en Huis Bourbon, de immense bibliotheek en de vele patios. 

Ook het dorp zelf is met aantrekkelijke straatjes en mooie parken leuk om doorheen te wandelen. De Jardines Históricos staan bekend om hun grote botanische waarde. San Lorenzo de El Escorial ligt op 50 kilometer ten noordwesten van Madrid. 

Manzanares el Real

Manzanares el Real ligt op 54 kilometer ten noorden van Madrid in Nationaal Park Sierra de Guadarrama. Het dorp is bekend om zijn Castillo de los Mendoza, een belangrijk werk uit de militaire architectuur van de vijftiende eeuw dat tot de best bewaard gebleven forten van Spanje behoort. Met name voor gezinnen met kinderen is een bezoek aan het kasteel een aanrader, vanwege de voorstellingen die worden georganiseerd waarin meer over de geschiedenis wordt verteld. Hiervoor is vooraf reserveren noodzakelijk. 

Ook wandelaars kunnen hier hun hart ophalen, het dorp biedt namelijk toegang tot het biosfeerreservaat La Pedriza met de mooiste natuur uit de regio Madrid. 

Aranjuez

Ook het middeleeuwse plaatsje Aranjuez is opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het koninklijke paleis van Aranjuez was de favoriete buitenplaats van de Spaanse koningen uit de zestiende eeuw. Lopende door Aranjuez, waan je je terug in die tijd. Interessant zijn het Casa de Caballeros, het oude kwartier van de Guardia Civiel en de kapel van San Antonio. Sla vooral het grote en indrukwekkende Jardín de Príncipe niet over, met het Museo de Falúas Reales en zijn koninklijke vaartuigen waarmee de Spaanse vorsten over de rivier de Taag voeren. 

Patones de Arriba

Patones de Arriba ligt op 70 kilometer ten noordoosten van Madrid en wordt door velen wel het mooiste plaatsje van de regio genoemd. Het is een van de best bewaard gebleven traditionele zwarte dorpjes van de Guadalajara. De met leisteen bestraatte steegjes en leistenen huizen, de met bloembakken versierde balkons en het prachtige uitzicht op de Sierra vanaf deze heuvel maken van een bezoek aan Patones de Arriba een uiterst aantrekkelijk uitstapje. Om er te komen is het raadzaam de auto te parkeren op de parkeerplaats van Patones de Abajo en daarna het pad van een kilometer lang te voet te volgen omhoog. Loop eenmaal aangekomen ook langs de zestiende-eeuwse Iglesia de San José, de kapel van de Virgen de Oliva en het aquaduct Canal Isabel II.  

Alcalá de Henares

Het stadje Alcalá de Henares ligt op 35 kilometer ten noordoosten van Madrid. Het beste is om de auto buiten het oude centrum achter te laten en de stad verder te voet te bezichtigen. Het oude universiteitscomplex en het historische centrum zijn opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst. Verder heeft Alcalá een goed geconserveerde middeleeuwse stadsmuur, een bisschoppelijk paleis en een middeleeuwse toren. De gemeente organiseert rondleidingen langs de belangrijkste punten van de stad. 

Navalcarnero

Het koninklijke plaatsje Navalcarnero, op 31 kilometer ten zuidwesten van Madrid, heeft een 500 jaar oude geschiedenis. Ook in de straten van dit middeleeuwse plaatsje waan je je direct terug in de tijd. Bezoek het mooie Plaza de Segovia en de zestiende-eeuwse kerk Nuestra Señora de Asunción met een prachtig hoofdaltaar waar de huwelijksvoltrekking van de Spaanse koning Filips IV en Maria Anna van Oostenrijk plaatsvond. 

Rascafría

Rascafría ligt in de Lozoya-vallei, in het noordwesten van de regio Madrid en is een van de favoriete bestemmingen van de Madrilenen voor een uitstapje in de natuur. Volledig omringd door bergen en bossen biedt deze locatie uitgebreide wandelmogelijkheden door natuurpark Peñalara en het Parque de la Finlandia. Laat het kleine dorpje zelf met zijn stenen huisjes niet linksliggen, evenmin als het prachtige kerkje van San Andrés Apostól dat dateert uit de zestiende eeuw. De hoofdattractie van Rascafría is echter het gotisch-barokke Real Monasterio de Santa María de El Paular waarvan de bouw van start ging in 1390. Entreekaarten voor het monasterio moeten vooraf online worden gekocht. 

Dit vind je misschien ook leuk