Spanje wil meer investeringen aantrekken in digitale infrastructuur

door admin
Spanje wil meer investeringen aantrekken in digitale infrastructuur

Dat erkende donderdag Roberto Sánchez, staatssecretaris voor Telecommunicatie en Digitale Infrastructuren tijdens een online evenement georganiseerd door de werkgeversvereniging DigitalES. Het nieuwe digitale tijdperk verbergt een zeer belangrijke fysieke component. Zelfs de cloud (cloud computing) heeft een fysieke locatie, aangezien deze in datacentra wordt ondergebracht. 

Doordat opeenvolgende regeringen in Spanje de uitrol van netwerken hebben gesteund is Spanje nu een van de landen met het meest capillaire telecommunicatienetwerk ter wereld. Hetzelfde gebeurde echter niet met datacentra, die op enkele regionale overeenkomsten na niet op de economische en politieke agenda’s van het land zijn terechtgekomen.

Deze realiteit is niet alleen het resultaat van onwetendheid van de kant van de politieke vertegenwoordigers verantwoordelijk voor het telecommunicatiebeleid. De meest efficiënte datacenters bevinden zich namelijk in koudere gebieden waar de koelingskosten aanzienlijk lager liggen. Daarom was er in Spanje altijd sprake van een zekere berusting dat het land nooit een relevante datacenterhub zou kunnen zijn.

Maar zaken veranderen. Hoewel er in de Scandinavische landen nog steeds grote datacenters worden gebouwd, vereisen sommige digitale diensten bijna onmiddellijke responstijden en hiervoor is het noodzakelijk om over de hele wereld over dit soort faciliteiten te beschikken.

Spanje heeft enkele voordelen ten opzichte van andere landen in de directe omgeving: een stabiel elektriciteitsnetwerk, het eerder genoemde geavanceerde snelle telecommunicatienetwerk en een directe toegang langs de kust tot onderzeese bekabelingssystemen. 95 procent van het wereldwijde communicatie- en internetverkeer circuleert via deze onderzeese kabels.

Positieve impact op economie

Datacenters blijken een positieve impact te hebben op de economie. Volgens IDC Research vloeit uit elke miljoen euro aan investering 9 miljoen euro terug in de lokale economie en leidt daarnaast tot 12 miljoen euro aan investeringen in andere IT-infrastructuren.

Volgens Robert Assink, country manager van Interxion, is de potentiële impact in Spanje nog groter. Met het juiste administratieve kader (administratie, bureaucratische obstakels) kunnen de investeringen in Spanje met 5 worden vermenigvuldigd, met een effect op het lokale bbp vermenigvuldigd met 12 en dat op zijn beurt zou weer 12 keer deze investering genereren in IT-apparatuur.

Ten derde zorgt Brexit voor een herverdeling van investeringen naar andere Europese datacenters. Zo erkende Interxion zelf donderdag, tijdens het DigitalES-evenement, dat ‘verschillende bedrijven hun digitale infrastructuur naar Madrid hebben verplaatst’. Een ander direct voorbeeld is dat Spanje zichzelf het ondersteuningscentrum voor bewaking van beveiligingssystemen van Galileo Security Monitoring Centre (GSMC heeft toegewezen. ‘Er staat veel geld te wachten om ingezet te worden.’

Tot slot blijken digitale infrastructuren zeer winstgevende vastgoedinvesteringen te zijn. Volgens JLL boekten deze vastgoedactiva aan het einde van het eerste semester een rendement van 22 procent, 19 procent meer dan logistiek. Vandaar dat ook investeringsfondsen deelnamen aan het evenement, zoals Macuarie Capital met directeur Manuel Beldarrain.

Binnen al deze context heeft zich dan nu ook nog een pandemie voorgedaan. De crisis als gevolg van het coronavirus heeft het belang van telecommunicatie in het algemeen en digitale infrastructuren in het bijzonder opnieuw duidelijk gemaakt. Ten slotte kreeg dit belang ook zichtbaarheid en erkenning buiten professionals in de technologiesector. 

Spain Digital 2025 agenda

Ondersteuning voor digitale infrastructuren wordt genoemd in de Spain Digital 2025-agenda, die in juli werd gepresenteerd door Pedro Sánchez. Meer details zijn te vinden in het Plan voor Connectiviteit en Digitale Infrastructuren dat deze week door de regering werd gepresenteerd.
Spanje als Data Hub is de derde pijler van dit plan en omvat de maatregelen om de connectiviteitsinfrastructuur in het land te verbeteren.

Kortom, niet alleen om de kwaliteit van onze communicatie aan de poorten van het nieuwe 5G-tijdperk te garanderen, maar om deze nieuwe investeringen in de sector aan te trekken. “In samenwerking met de bevoegde territoriale besturen zal worden gewerkt aan de ontwikkeling van een adequaat wettelijk en administratief kader om digitale infrastructuren met een grote impact en economisch belang te beschouwen als projecten van algemeen belang. Op deze manier is het de bedoeling dat ze worden opgenomen in de instrumenten voor ruimtelijke ordening en energie- en stadsplanning met de nodige voorzieningen, hetzij vanwege hun constructieoverwegingen of elektriciteitsverbruik of communicatie- en interconnectiebehoeften ”, staat in het document te lezen.

Door projecten de status van algemeen belang te geven, kunnen de de administratieve procedures die nodig zijn voor de uitvoering van het project met de helft worden verkort. En tijd is geld. Deze laatste stappen van de regering worden door de sector toegejuigt. ‘Datacenters vormen het hart van het nieuwe tijdperk van digitalisering op basis van de data-economie’, bevestigde de staatssecretaris gisteren.

Dit vind je misschien ook leuk