Drugsgebruik tijdens het rijden in Spanje in kaart gebracht

door admin
Drugsgebruik tijdens het rijden in Spanje in kaart gebracht

Aanleiding daartoe was een verzoek van Jon Iñarritu, afgevaardigde van politieke partij EH Bildu in het Spaanse parlement. De krant El Confidencial verwerkte de gegevens die door de Guardia Civil werden verstrekt. 

Het doel van de Guardia Civil voor 2020 was om 25.000 controles per dag uit te voeren. Die planning werd door het coronavirus danig ontregeld. Tot november zijn er slechts 35.000 controles uitgevoerd. Door gebrek aan laboratoriumcapaciteit controleerde de Spaanse verkeersdienst DGT alleen op rijden onder invloed van drugs als er een duidelijk vermoeden bestond of wanneer er overtredingen of ongevallen in het spel waren.

Regelmatig rijden onder invloed van cannabis

Vanaf 2011 blijkt het in 25 procent van de gevallen om cannabis te gaan en in 11 tot 13 gevallen om cocaïne. Dit jaar is het opvallend dat bij bijna één op de twee controles sprake is van cannabisgebruik (46 procent).

Nu zijn voor het eerst de uitkomsten van alle verkeerscontroles op drugsgebruik achter het stuur bekend op regionaal niveau met uitzondering van Catalonië of Baskenland die eigen regionale politie inzetten voor wegcontroles. 

Uit de cijfers van 2019 blijkt het in 35 procent van de geteste automobilisten om cocaïnegebruik gaat en in 77 procent om  cannabisgebruik. In minder dan 1 op de 10 positieve controles van automobilisten is sprake van amfetaminen- en methamfetaminensporen en in 5 procent van opiaatgebruik. De testkits voor het detecteren van het gebruik van benzodiazepinen (angstremmers- en antidepressiva) achter het stuur worden niet meegenomen in de cijfers omdat de Guardia Civil ze als ‘bijvangst’ kan aantonen als de test positief gebruik van meer dan één drug aantoont.

Verschil per regio 

In Murcia en La Coruña voert cocaïne de boventoon en in de regio La Rioja komt er vaker meer dan één drugtype voor in de testresultaten. Zo werden in de laatstgenoemde regio in 2019 bij 569 uitgevoerde controles 874 geneesmiddelen gedetecteerd. Murcia toonde de hoogste frequentie van drugsgebruik bij geteste automobilisten (64 procent), gevolgd door Las Palmas (54 procent) en La Coruña (53 procent).

Cannabisgebruik wordt naast Las Palmas, (48 procent) als tweede het meest aangevoerd in de testen in Murcia (41 procent). In Soria (13 procent) en Teruel (14 procent) wordt de minste hoeveel drugs in testen van automobilisten gevonden.

Dit vind je misschien ook leuk