Extreme kou en sneeuwval in Spanje leidt tot weeralarmen

door admin
Extreme kou en sneeuwval in Spanje leidt tot weeralarmen

Sinds donderdagochtend sneeuwt het steeds harder in de Spaanse hoofdstad en kleuren veel regio’s in het midden en oosten van Spanje wit. De regioregering van Madrid heeft inwoners opgeroepen om thuis te blijven vanwege de extreme sneeuwval. Donderdag wordt zo’n 10 centimeter sneeuw verwacht in de hoofdstad en de komende dagen voorspellen weerdiensten tegen de 35 centimeter sneeuw.

Noodplan voor luchthaven Spanje

De regioregering Madrid vraagt mensen niet alleen zoveel mogelijk thuis te blijven, ook voor de luchthaven Madrid-Barajas is een noodplan in werking gesteld. Een aantal banen is gesloten en voor de banen die open blijven worden extra sneeuwschuivers ingezet om de banen sneeuw- en ijsvrij te houden.

Waarschuwingen voor diverse Spaanse provincies

De Spaanse weerdienst Aemet geeft donderdag voor maar liefst negen gebieden in Spanje een waarschuwing af. In Jaén, Albacete, Alicante, Castellón, Valencia, Almería, Granada, Teruel, Ciudad Real, Cuenca en Murcia geldt code geel en oranje vanwege hevige sneeuwval. Het Aemet laat weten dat Madrid en de omliggende regio’s in het midden van Spanje de komende 72 uur nog last zullen houden van behoorlijke sneeuwval.

Verkeersproblemen door hevige sneeuwval in heel Spanje

Op het moment van schrijven hebben er 167 autowegen en 44 B-wegen last van extreme sneeuwval en zijn veel hiervan nagenoeg onbegaanbaar geworden, zeker voor vrachtwagens en bussen. De Spaanse verkeersdienst DGT meldt op dit moment ook ruim dertig omleidingen. Naast onbegaanbare wegen worden er ook meer verkeersongelukken gemeld.

Weerrecords in rest van Spanje

Hoewel veel Spaanse media schrijven over het winterse weer in Madrid, heeft ook een groot deel van de rest van Spanje te maken met uitzonderlijk weer. Op woensdag meldde een weerstation in Clot del Tuc de La Llanca (Catalaanse Pyreneeën op een hoogte van ruim 2.300 meter) een recordtemperatuur van -34,1 graden. Donderdag werd dit record direct verbroken met een temperatuur van -35,6 graden in Vega de Liordes (Picos de Europa in León).

Op de Canarische eilanden zorgt storm Filomena voor hevige stortbuien en veel wind. Vanaf woensdagavond trok deze depressie richting het vasteland van Spanje waardoor onder meer Andalusië en Ceuta veel last hebben van harde wind en hevige regenval.

Dit vind je misschien ook leuk