Midden in kougolf elektriciteit bijna 30 procent duurder

door admin
Midden in kougolf elektriciteit bijna 30 procent duurder

Dit blijkt uit gegevens van de Spaanse consumentenorganisatie Facua. De door de overheid vastgestelde elektriciteitsprijs PVPC (Precio Voluntario para el Pequeño Consumidor) is afgestemd op het energiegebruik van consumenten en stijgt op het moment dat het verbruik toeneemt en daalt wanneer dit weer afneemt. Vrijwel heel Spanje heeft momenteel te maken met een koufront veroorzaakt door Atlantische storm Filomena. 

Gemiddelde energierekening boven de 80 euro

Op basis van gegevens uit de eerste week van januari kan worden geconcludeerd dat eindgebruikers met een gemiddeld energieverbruik een elektriciteitsrekening zullen krijgen van ruim 80 euro. Dat is bijna 20 procent meer dan de gemiddelde energierekening van 67,67 euro in januari vorig jaar. 

Het is voor het eerst sinds december 2018 dat de gemiddelde energierekening boven de 80 euro uitkomt. Vorige maand steeg de gemiddelde energierekening voor het eerst (met 7,2 procent ten opzichte van december 2019) na negentien maanden onafgebroken te zijn gedaald. 

Op de groothandelsmarkt is de elektriciteitsprijs donderdag vastgesteld op gemiddeld 88,93 euro per megawattuur, dat is een verdubbeling vergeleken met dezelfde periode van het vorig jaar. Tussen 20:00 uur en 21:00 uur is er zelfs een prijspiek die oploopt tot 108,97 euro per megawattuur. 

Ook gas is duurder

Volgens gegevens van de Spaanse gasmarkt Mibgas steeg ook de gasprijs afgelopen donderdag naar 38,90 euro per megawattuur, dat is een toename van 22,4 procent ten opzichte van de dag daarvoor. 

Dit vind je misschien ook leuk