Code rood op vrijdag voor regio Madrid door zware sneeuwval

door admin
Code rood op vrijdag voor regio Madrid door zware sneeuwval

Volgens de Spaanse weerdienst Aemet kan vanaf vrijdag 18:00 uur in de hele regio Madrid een pak sneeuw vallen van twintig centimeter dik. Vanaf dan is weercode rood (maximaal risico) van kracht. Vanaf het middaguur kan zich aan de voet van de bergen een pak sneeuw van zelfs 30 centimeter vormen. Vanaf 9:00 uur vrijdagochtend geldt code oranje met kans op 9 centimeter sneeuw. 

Eerste sneeuw in Madrid sinds 2009

In 2009 heeft het in Madrid voor het laatst noemenswaardig gesneeuwd. Burgemeester José Luis Madrtínez-Almeida van Madrid heeft de inwoners van zijn stad opgeroepen alleen de weg op te gaan als dat strikt noodzakelijk is omdat de sneeuw voor de nodige overlast zal zorgen in de stad. Daarom geldt weercode rood (‘extreem risico’) met name in de hoofdstad zelf, in Alcalá de Henares, in de comarca Las Vegas, in het zuiden en in het westen van de regio. 

Terwijl de Spaanse hoofdstad wit kleurt, is in de bergen in het noorden van de regio vanochtend nog geen vlok sneeuw gevallen. De toegangswegen in de bosgebieden en parkeerplaatsen van het skigebied Puerto Navacerrada zijn echter door Guardia Civil uit voorzorg afgesloten. 

Goed voorbereid

Het regioministerie van Transport heeft 1.865 mensen, 57 sneeuwschuivers en 4 miljoen kilo zout ingezet om problemen op de weg te voorkomen. Hoewel de sneeuwval al voor de nodige overlast heeft gezorgd, hebben zich tot dusver op de weg nog maar twee kleine incidenten voorgedaan die files veroorzaakten op de A-6 (autopista del noroeste). In de komende dagen zal blijken of de getroffen voorbereidingen en weerswaarschuwingen voldende waren om de gevolgen van storm Filomena onder controle te houden. 

Dit vind je misschien ook leuk