Spanjaard toont solidariteit tijdens noodweer Filomena

door admin
Spanjaard toont solidariteit tijdens noodweer Filomena

Dubbele of zelfs driedubbele ploegendiensten, omdat collega’s door het slechte weer geïsoleerd raakten en aflossing niet mogelijk was. Het zijn de recente ervaringen van zorgmedewerkers die het afgelopen jaar al in de frontlinie van de strijd tegen het coronavirus hebben gestaan. Zelfs nu weten zij het hoofd te bieden aan de storm die wegen, transporten en de toegangen tot de ziekenhuizen heeft geblokkeerd.

Rennend en skiënd door de sneeuw

In de deelregio Madrid, een van de meest zwaar getroffen gebieden, kwam arts-assistent Álvaro Sánchez op ski’s aan bij het ziekenhuis Puerta de Hierro. ‘17 kilometer met sneeuw; ik heb er een uur en drie kwartier over gedaan om bij het ziekenhuis te komen en aan het werk te kunnen gaan’, zei hij in een video waarin te zien was dat hij naar de ingang van het ziekenhuis rende. Een verpleegster uit hetzelfde ziekenhuis had een soortgelijke ervaring; op haar vrije dag liep zij, vanuit Boadilla del Monte, langs de snelweg M-50 naar haar werk. ‘Ik kom om mijn collega’s te helpen, die hier al uren zijn. Zij zijn de echte helden’ zei zij, ook in een filmpje.

Ook gynaecoloog Carlos Olmos filmde zijn tocht te voet naar Quirónsalud San José, het ziekenhuis waar hij werkt. Zijn doel was om op tijd bij de bevalling van een van zijn patiënten te zijn. Onderweg zag hij bomen die door de storm waren afgebroken. Het deed apocalyptisch aan en hij moest wegen zoeken die begaanbaar waren. Uiteindelijk is het hem gelukt om baby Paula ter wereld te brengen. Ze was niet de enige baby die midden in een storm werd geboren. Minstens vier vrouwen kregen zaterdag hulp van ambulancepersoneel en brandweer in de hoofdstad bijgestaan. Een van hen was in haar auto bevallen.

Hulp van 4×4 eigenaren

Een groep vrijwilligers bood aan om in hun 4×4’s zorgmedewerkers, die naar hun werk moesten, en patiënten te vervoeren. De chauffeurs hadden zich via het online platform Telegram georganiseerd. Vanuit de ziekenhuizen namen zij ook weer patiënten mee terug die naar huis mochten. Farmaceutisch adviseur Mariano Díez bood in een tweet aan om artsen of verpleegkundigen uit de omgeving van Aravaca, Pozuelo of Majadahonda naar en van het Puerta de Hierro Ziekenhuis te rijden: ‘Mijn auto is hiervoor uitgerust en ik heb ervaring met rijden in de sneeuw. Reken op mij’. Zondagochtend had hij al 19 mensen vervoerd. 

Voedsel voor ingesneeuwden

Duizenden vrachtwagenchauffeurs stonden urenlang vast in verschillende delen van het land, van Aragon tot Andalusië. Niet alleen nationale hulpdiensten en het Rode Kruis boden hulp, maar ook anonieme burgers uit de buurt brachten dekens en voedsel.

In de nacht van vrijdag op zaterdag zaten zo’n 1.300 chauffeurs vast in hun voertuigen op de wegen rondom Madrid. Jongeren probeerden te helpen en auto’s uit deze ‘val’ te duwen. Provider Telefonica bood, nadat de militaire noodeenheid UME het bedrijf om hulp had gevraagd, op het hoofdkantoor in Las Tablas onderdak aan zo’n 1.000 gestrande mensen. 

Met emmer en schop aan de slag

In de wetenschap dat het ondoenlijk zou zijn om alle sneeuw te ruimen, hebben culturele en buurtverenigingen bijeenkomsten georganiseerd om, met emmer en schop in de hand, op strategische punten sneeuw te scheppen, bijvoorbeeld op trottoirs, zebrapaden, bij de ingang van gezondheidscentra, bij scholen, winkels …

Nadat het sneeuwen was gestopt, werkten veel mensen in groepen of individueel, hard om veilige doorgangen te creëren; de autoriteiten hadden gewaarschuwd dat de sneeuw die op zondag zou blijven liggen, door de vorst zou kunnen veranderen in ijs waardoor het risico op ongevallen zou toenemen.

Twee dagen opgesloten

Vrijdag zaten zo’n honderd bezoekers van het winkelcentrum Gran Plaza 2 in Majadahonda (Madrid) vast. Pas op zondagmiddag konden ze, volgens de krant El Mundo door de solidariteit van de buurtbewoners, naar huis terugkeren. Een echtpaar uit Collado Villalba kwam helpen met een 4×4 en langzaam maar zeker konden mensen weer naar huis.

Restaurantmedewerker Ivan Alcalá vertelde aan Canal 24h dat het om zowel werknemers als gezinnen ging. ‘Vrijdagmiddag om zes uur probeerden we weg te gaan, mensen kwamen met de auto tot aan de rotonde, maar daarna was door de hoeveelheid sneeuw geen doorgang meer mogelijk. We moesten allemaal terug naar het winkelcentrum, mensen sliepen op karton op de grond’, zei hij. ‘Kledingwinkels gaven pyjama’s, de mensen kregen eten en hebben allemaal in het restaurant gegeten. Zo moeten we het met elkaar doen, het is de enige manier.’

Dit vind je misschien ook leuk