Geen tijdelijke werkloosheidsregeling meer voor niet-levensvatbare bedrijven

door admin
Geen tijdelijke werkloosheidsregeling meer voor niet-levensvatbare bedrijven

In september vorig jaar oordeelde de rechter dat een werkgever die ten onrechte gebruikmaakte van ERTE-regelingen, alle uitbetaalde werkloosheidsuitkeringen moest terugbetalen aan de publieke arbeidsdienst SEPE. Aan alle werknemers moest alsnog het gebruikelijke salaris worden uitbetaald. 

Alleen voor bedrijven die niet meer levensvatbaar zijn

In deze rechtszaak ging het om een voorval uit 2017, maar met de recente uitspraak van hooggerechtshof worden alle huidige ERTE-regelingen die niet levensvatbare bedrijven voor hun werknemers treffen nietig verklaard. Dat hebben arbeidsrechtadvocaten op verzoek van de krant Vozpópuli bevestigd. Zij benadrukten daarbij dat het uitdrukkelijk alleen om de bedrijven gaat met ernstige, structurele financiële problemen waardoor ze niet meer levensvatbaar zijn.   

Wanneer een bedrijf gebruikmaakt van een tijdelijke oplossing voor een ernstig en structureel probleem pleegt dit bedrijf volgens het hooggerechtshof fraude. Werkgevers mogen in zo’n situatie niet langer hun werknemers met meerdere ERTE-regelingen in dienst houden. 

Kosten afschuiven

In een vergelijkbare rechtszaak uit 2016 oordeelde de rechter dat wanneer een werkgever geen plausibele alternatieven op tafel kan leggen om de toepassing van de ERTE’s te onderbouwen, geconcludeerd kan worden dat deze tijdelijke werkloosheidsregeling enkel wordt toegepast om de salariskosten op het bord van de SEPE te schuiven, in afwachting van een definitieve contractbeëindiging in de faillissementsprocedure. 

Focus op levensvatbare bedrijven

In november vorig jaar waarschuwde ook de Spaanse Bank al voor het einde van de effectiviteit van de ERTE-regelingen. Na tien maanden zouden deze regelingen niet meer effectief zijn en moet de overheid de focus leggen op de bedrijven die wel nog een toekomst hebben, op omscholing voor werknemers en een betere ondersteuning in het faillissementsproces. Eind 2020 was nog voor bijna 756 duizend werknemers een ERTE-regeling getroffen, dat was 80 procent minder dan in april van het vorig jaar, tijdens de piek van de eerste coronagolf. 

Dit vind je misschien ook leuk