Spanjaard geeft liever vliegreis op dan vlees voor het klimaat

door admin
Spanjaard geeft liever vliegreis op dan vlees voor het klimaat

Dit is een van de conclusies van de tweede klimaatenquête 2020-2021 die door de Europese Investeringsbank (EIB), het krediet-verleningsinstrument van de Europese Unie en op dit moment de grootste multilaterale kredietverstrekker voor klimaatprojecten, is uitgezet. In het onderzoek draaide het om de vraag of Europeanen de klimaatverandering in 2021 willen bestrijden, of zij bereid zijn om hiervoor bepaalde zaken op te geven en om de vraag hoe de COVID-19-pandemie hun reisgewoonten heeft beïnvloed. 

Liever vlees dan vliegreizen

Spanjaarden zijn eerder bereid om vliegreizen op te geven dan dat zij het eten van vlees, de aankoop van kleding of een auto of het streamen van videoplatforms minderen. 42 procent van de Spanjaarden is van mening dat het opgeven van vliegen het meest eenvoudig is, 33 procent vindt de auto laten staan het moeilijkst. Het onderzoek laat zien ook dat 24 procent van de Spaanse ondervraagden al bezig is om ‘radicale veranderingen’ in de eigen levensstijl door te voeren. Binnen Spanje scoren inwoners van Extremadura (35 procent) en ouders van kinderen onder de 18 jaar (27 procent) het hoogst. Spanje scoort vijf procent boven het gemiddelde van 19 procent van de landen uit de Europese Unie.

Impact van corona

74 procent van alle Spaanse respondenten zegt het gebruik van het openbaar vervoer om gezondheidsredenen te vermijden; op dit moment maakt 68 procent van de Spaanse bevolking zich meer zorgen over het coronavirus dan over de gevolgen van de klimaatverandering op de lange termijn. Bij Spanjaarden boven de 65 jaar is dat zelfs 77 procent. Onder jongeren tussen 15 en 29 jaar ligt het percentage wat lager (55 procent).

De toekomst na COVID-19 

Het onderzoek toont verder aan dat, wanneer de beperkingen eenmaal zijn opgeheven, zowel de pandemie als de klimaatproblematiek van invloed zullen zijn op de reisplannen. 35 procent van de Spanjaarden geeft aan niet meer te vliegen vanwege de gevolgen voor het klimaat en 46 procent kiest ervoor om de vakantie door te brengen in Spanje of in een buurland om zo de CO2-uitstoot te minimaliseren. 34 procent is wel van plan om weer per vliegtuig te reizen.

Internationaal

Volgens de enquête liggen Spanjaarden met de ideeën over de bestrijding van de klimaatverandering op een lijn met inwoners van de rest van Europa, de Verenigde Staten en China. Ook zij vinden het opgeven van vliegreizen de meest eenvoudige keuze (40 procent van de Europeanen, 38 procent van de Amerikanen en 43 procent van de Chinezen). Maar ook daar is het merendeel van de inwoners meer bezig met het voorkomen van een coronabesmetting. 75 procent van de Amerikanen, 71 procent van de Chinezen en 67 procent van de Europeanen maken momenteel minder vaak gebruik van het openbaar vervoer.

Belang eigen gedrag hoger bij jongeren

80% van de Spanjaarden is van mening dat hun beslissingen en acties kunnen bijdragen aan de klimaatverandering. Daarmee ligt Spanje acht procent boven het gemiddelde van Europa en dat van de Verenigde Staten, (beide 72 procent) en vier procent onder het gemiddelde van China (84 procent). Het aantal respondenten dat positief op deze vraag antwoordt, is in de EU met 3 procent, in de Verenigde Staten met 7 procent en in China met 12 procent gestegen ten opzichte van 2019. In Europa gelooft 77 procent  van de jongeren tussen 15 en 29 jaar dat zij een verschil maken, t.o.v. 64 procent van de 65-plussers. In de Verenigde Staten bedragen deze percentages respectievelijk 75 en 56 procent en in China is er geen verschil waargenomen.

Groen herstel 

Vicevoorzitter van de EIB Ambroise Fayolle ziet voor de periode na COVID-19 een kans om ‘een belangrijke sprong voorwaarts te maken’ in de overgang naar een CO2-arme, klimaatbestendige economie. ‘Een groen herstel kan de aanzienlijke vermindering van broeikasgassen die in 2030 nodig is, versnellen. Burgers over de hele wereld zijn zich ervan bewust dat hun individuele gedrag een verschil kan maken’, zei hij. Tot slot wees hij erop dat het de rol van de EIB is om deze groene overgang te versnellen door de financiering van schone energie, duurzame mobiliteitsoplossingen en innovaties die burgers in staat stellen hun gewoontes te veranderen.

Dit vind je misschien ook leuk