Aemet geeft weeralarm af voor 41 provincies in Spanje

door admin
Aemet geeft weeralarm af voor 41 provincies in Spanje

Storm Filomena houdt behoorlijk huis in Spanje. Sinds enkele dagen gaan beelden van Spanjaarden skiënd door de straten van Madrid de wereld over. De hoeveelheid sneeuw laat Spanje er deze week Scandinavisch uitzien en kijkend naar de lage temperaturen zal de sneeuw in Spanje niet zomaar zijn verdwenen.

Record na record in Spanje verbroken

Sterker nog; na de hevige sneeuwval kampt Spanje momenteel met extreem lage temperaturen met gemiddeldes tussen de 10 en 20 graden onder 0. Het record werd volgens de Spaanse nieuwssite La Sexta maandag gevestigd in Guadalajara met een temperatuur van -33,6 graden.

Met deze temperaturen werd in de nacht van maandag op dinsdag wederom een record gevestigd. Met de gemiddelde temperaturen die deze nacht werden gemeten, blijkt het de koudste nacht in de afgelopen 20 jaar. Het Aemet laat weten dat als hun voorspellingen uitkomen, dinsdag de boeken in kan gaan als de koudste dag in de afgelopen honderd jaar in Spanje.

Twee elementen oorzaak van extreem lage temperaturen in Spanje

De koude temperaturen zijn het gevolg van twee elementen: storm Filomena die half Spanje onder een laag sneeuw heeft bedekt en de komst van een koudegolf aangevoerd door een Atlantische antikloon. Dit zorgt ervoor dat het Aemet voor zowel dinsdag, woensdag en donderdag waarschuwingen afgeeft vanwege extreem lage temperaturen in een groot deel van Spanje. De Spaanse weerdienst geeft waarschuwingen af voor in totaal 41 provincies vanwege extreme kou.

Voor welke Spaanse provincies gelden waarschuwingen?

De provincies waarvoor code rood geldt, zijn Teruel, Zaragoza, Avila, Burgos, Segovia, Soria, Albacete, Cuenca, Guadalajara, Toledo en Madrid. Het is de eerste keer in de geschiedenis van Spanje dat er voor elf provincies code rood is afgegeven vanwege extreme kou.

Code oranje geldt voor Cantabrië, Salamanca, Ciudad Real, Barcelona, Girona, Lleida, Orense, Castellón en Valencia. Code geel is afgegeven voor Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, Sevilla, Huesca, León, Palencia, Valladolid, Zamora, Cáceres, Badajoz, Lugo, A Coruña, Murcia, La Rioja en Alicante.

Dit vind je misschien ook leuk