Baskische toeristenindustrie slaakt noodkreet

door admin
Baskische toeristenindustrie slaakt noodkreet

Tot in maart de coronapandemie uitbrak die alles lamlegde.  De meeste toeristische bedrijven waren tussen maart en juni gesloten vanwege de lockdown en de daaropvolgende de-escalatiefase. In de zomer kwam een en ander weer op gang maar de mobiliteitsbeperkingen volgden al snel weer in het najaar. Dit legde het toerisme opnieuw praktisch plat.

In de krant Noticias de Gipuzkoa wordt aan de hand van gesprekken met vertegenwoordigers uit de toeristische branche een poging gedaan de impact van de gezondheidssituatie op het Baskische toerisme te inventariseren. Reisbureaus verdienen al bijna een jaar geen geld. Niet alleen omdat er geen toeristen meer kwamen, maar ook omdat klanten vooruit terugbetaald moesten worden vanwege massale annuleringen.

Volgens Elena Aguirre, van het agentschap Viajes Colón 14 in San Sebastián (Gipuzkoa) is er sprake van een groot ‘gebrek aan respect¡ van de kant van de autoriteiten ‘om hun situatie te negeren’. Bovendien komen er heel veel buitenlandse toeristen naar Baskenland, wat de situatie voor hen zo mogelijk nog erger maakt. 

Lore Uranga, president van Associated Receptive Tourist Agencies of Euskadi (ATRAE), zegt dat de omzet van dit type bedrijven in 2020 gelijk is aan 9 procent van het totale bedrag in 2019. Veel spelers in de markt hebben al alternatieve manieren gezocht om geld te verdienen zoals in het agrotoerisme of in adviserende rollen.

Reisgids Ana Intxausti, voorzitter van de Beroepsvereniging van Toeristengidsen in Euskadi (Apite), hekelt het feit dat vooral om zelfstandigen gaat. ‘Het toerisme dat plaatsvond in de zomer was individueel en er werden nauwelijks toeristische gidsen geboekt. Veel gidsen hebben sinds maart al niets meer kunnen factureren. 

Vakantiehuizen

Met 3.000 huizen voor toeristisch gebruik is de verhuur hiervan in Baskenland een van de sectoren die de afgelopen jaren het meest is gegroeid. Asier Pereda, voorzitter van de Vereniging van Huizen voor Toeristisch Gebruik van Baskenland (Aperture), meldt dat deze vooruitgang volledig is ingestort met een daling vorig jaar van 70 procent ten opzichte van 2019. in 2020.

Hotels

Hotels worden zo mogelijk nog harder getroffen. Naast het gebrek aan toeristen, hebben de vestigingen een hoge belastingdruk, aldus Paul Liceaga, directeur van Adegi (Vereniging van Bedrijven van Gipuzkoa). Liceaga schat het verlies aan omzet hier op 80 procent in vergelijking met 2019.

Vervoer 

Een andere sector die door de pandemie grote verliezen lijdt, is het transport. Zo richt Autocares Aizpurua zich bijvoorbeeld uitsluitend nog op schoolvervoer na het verlies van alle toeristische activiteiten. Schoolvervoer vertegenwoordigt echter slechts 30 procent van het bedrijf.  

Financiële steun

Met betrekking tot financiële steun aan bedrijven in de horecasector heeft de Baskische regering onlangs een reeks subsidies ter waarde van 30 miljoen euro goedgekeurd, die bovenop de eerder overeengekomen subsidies kwamen ​​om in totaal 75 miljoen euro uit te keren. Al 8.426 horecabedrijven, van de 13.000 in Baskenland (64,8%), hebben deze steun aangevraagd. Volgens minister Hurtado van Toerisme zullen alle bedrijven die aan de vereisten voldoen en de documentatie hebben ingediend de steun zo snel mogelijk ontvangen. 

Dit vind je misschien ook leuk