Spaanse bedrijven ontvingen in 2020 samen bijna 115 miljard euro krediet

door admin
Spaanse bedrijven ontvingen in 2020 samen bijna 115 miljard euro krediet

Dit bedrag, 114,647 miljard euro om precies te zijn, ging naar 591.500 verschillende bedrijven, waarvan 99 procent is onder te brengen in het midden- en kleinbedrijf en zelfstandige ondernemingen in voornamelijk de toeristische, vrije tijds-, cultuur-, infrastructuur- en bouwsector. Bijna 945 duizend leningen werden goedgekeurd met een overheidsborgstelling van ruim 87 miljard euro. 

Veel kleine bedrijven kregen geen steun

Ondanks dat 74 procent van de goedgekeurde kredieten werd verleend aan zelfstandigen of bedrijven met minder dan tien werknemers, heeft volgens de vakbonden bijna 30 procent van deze arbeidspopulatie een afwijzing gekregen op een ingediende kredietaanvraag. Veel kleine bedrijven, voornamelijk startups, maakten voor aanvang van de coronacrisis wel een zekere groei door, maar hadden al een lening afgesloten om in het bedrijf te kunnen investeren. Ook al zijn deze leningen in veel gevallen niet noemenswaardig, een kredietregistratie betekent dat een bedrijf niet in aanmerking komt voor een borgstellingskrediet van de overheid om de gevolgen van de pandemie te compenseren. 

Krediet per regio

Ingedeeld naar autonome regio’s gingen de meeste borgstellingskredieten (183.466 kredieten voor een bedrag van ruim 21 miljard euro) naar de regio Catalonië. 149.925 kredieten (voor een bedrag van bijna 14 miljard euro) gingen naar Andalusië en bedrijven in de regio Madrid ontvingen samen 132.590 kredieten voor een totaalbedrag van ruim 24 miljard euro. 

Krediet per sector

Ruim 17 miljard euro ging naar 125.262 bedrijven binnen de toeristische, culturele en vrijetijdssector. Distributiebedrijven voor voedingsmiddelen kregen bijna 9 miljard euro, ruim 6 miljard ging naar bedrijven met consumptiegoederen, bijna 6 miljard naar de voedingsmiddelen en drankindustrie en nog een bijna 5 miljard naar de kledingsector en overige commerciële sectoren. 

Dit vind je misschien ook leuk