Spanje vierde EU-land met beste vorderingen in vaccineren bevolking

door admin
Spanje vierde EU-land met beste vorderingen in vaccineren bevolking

Onderzoekers van de universiteit van Oxford in het Verenigd Koninkrijk komen met deze conclusies op basis van een vergelijking van de cijfers van alle landen wereldwijd op de website ‘Our World in Data’. Van alle landen neemt Spanje een tiende plaats in op de lijst die wordt aangevoerd door Israël. Tot en met 13 januari is 1,24 procent van de Spaanse bevolking ingeënt tegen Covid-19.

Bijna 1,5 procent bevolking Spanje ingeënt

Uit de grafieken blijkt de lastige start van Spanje vlak na de ontvangst van de eerste vaccins. Aan de steeds harder stijgende lijn van Spanje is te zien dat de autonome regio’s in Spanje inmiddels behoorlijke vorderingen hebben gemaakt bij het vaccineren. Ook Fernando Simón van het coronacrisiscentrum onderschreef vrijdag de vorderingen in Spanje. Aan het einde van deze week verwacht Simón te communiceren dat bijna 1,5 procent van de Spaanse bevolking is gevaccineerd.

Verschillen tussen Spaanse regio’s houden aan

Al eerder in het vaccinatieproces in Spanje bleken behoorlijke verschillen tussen de autonome regio’s. Nu – drie weken na de start van het vaccineren in Spanje – zijn de verschillen wellicht iets minder groot maar nog altijd aanwezig. Zo hebben Asturië, Castilië en León en Cantabrië al meer dan 2 procent van hun inwoners ingeënt terwijl de Balearen, Baskenland en Madrid ver onder de 1 procent blijven.

Lichte stagnering in Spanje door tweede injectie eerste doelgroep

In de tweede helft van januari wordt een lichte vertraging verwacht omdat de mensen die drie weken geleden de eerste vaccinatie hebben ontvangen, volgende week de tweede vaccinatie zullen krijgen. Voor het eind van de winter verwacht Spanje 5 procent van de bevolking te hebben ingeënt. De meeste kwetsbare ouderen en mensen met onderliggende ziektes zullen dan zijn ingeënt waardoor de druk op de zorg zeer waarschijnlijk zal afnemen, ook al blijft het virus nog circuleren.

Vanaf voorjaar aanzienlijke versnelling vaccinatietempo 

Het onlangs goedgekeurde Moderna-vaccin zal naar verwachting minder invloed hebben op het verloop van de vaccinatie in Spanje. In het eerste kwartaal zal Spanje een miljoen doses ontvangen waarmee 500.000 mensen kunnen worden ingeënt. De leveringen van vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna worden in het voorjaar opgevoerd waardoor het tempo van vaccineren op dat moment zal kunnen versnellen.

Eind januari beslist het Europese geneesmiddelenbureau EMA over het goedkeuren van het AstraZeneca-vaccin. Zodra deze farmaceut groen licht heeft gekregen, zal het tempo worden opgevoerd omdat deze aanbieder beschikt over de grootste productiecapaciteit ter wereld.

Met de doseringen van de vaccins die er de komende maanden aankomen, verwacht het ministerie van Volksgezondheid dat er nog voor de zomer 15 tot 20 miljoen Spanjaarden gevaccineerd zullen zijn.

Dit vind je misschien ook leuk