Ook in Spanje leeft discussie over verplicht vaccineren

door admin
Ook in Spanje leeft discussie over verplicht vaccineren

Gaan bedrijven en universiteiten hun werknemers of studenten daadwerkelijk verplichten zich te laten inenten omdat anders hun contract wordt opgezegd of zij geen stage mogen lopen? Deze controversiële maatregel, wordt ook wel ‘No jab, no job’ genoemd, of wel ‘geen vaccin, geen werk.’

Geluiden over verplichten van vaccinatie

In verschillende Europese landen gaan de geluiden op dat bedrijven en universiteiten vaccinatie willen verplichten. Een Brits loodgietersbedrijf, met 400 mensen in dienst, heeft al contracten opgesteld met een inentingsclausule voor nieuwe en bestaande medewerkers. De eigenaar van het bedrijf stelt ‘dat als reizigers naar Afrika of het Caribisch gebied zich moeten laten vaccineren tegen malaria, het toch niet anders is om je te laten inenten in eigen land, om daarmee een virus dat een dodelijke afloop kan hebben, te stoppen’.  

Ook universiteiten nemen maatregelen. Studenten verpleegkunde van de universiteit in Brescia (Italië) die zich niet laten vaccineren, blijken niet in aanmerking te komen voor een stage, ondanks het feit dat de Italiaanse regering vorige maand heeft besloten dat mensen niet tot vaccinatie gedwongen kunnen worden.

Discriminatie

In veel Europese landen vindt nu de eerste ronde van de vaccinaties plaats, vooral voor de voorrangsgroepen (ouderen, zorgmedewerkers, hulpverleners etc.). Er zijn al rechtszaken bekend van mensen die weigerden zich te laten vaccineren. Advocaten twijfelen er aan of het wel legaal is om werknemers te dwingen zich te laten vaccineren. Deskundigen wijzen erop dat, in een land waar zelfs de uitvoerende macht niet bij machte is om de bevolking tot vaccinatie te dwingen, bedrijven die dit wel doen de kans lopen te worden aangeklaagd wegens discriminatie. 

Ook Spanje discussieert over verplichte vaccinatie

Ook in Spanje vindt discussie plaats over verplichte vaccinatie. Spanje kent net als veel andere landen geen vaccinatieplicht, maar toen de familie van een wilsonbekwame hoogbejaarde vrouw weigerde haar vanwege de risico’s te laten inenten, besloot het bejaardentehuis waar de vrouw woont naar de rechter te stappen. Die bepaalde dat de hoogbejaarde vrouw gevaccineerd moest worden.

De wetgeving is nog onduidelijk. Het ontslag van een werknemer die vaccinatie weigert, zou als  ongepast kunnen worden beschouwd. Voor de vitale sectoren van de economie zou verplicht inenten wel een optie kunnen zijn, maar vakbonden stellen voor dat de beslissing in ieder geval door de regering moet worden genomen en niet door werkgevers.

Dit vind je misschien ook leuk