Regio’s Spanje dringen aan op vervroeging avondklok

door admin
Regio’s Spanje dringen aan op vervroeging avondklok

Nu mogen de deelbesturen de avondklok laten ingaan tussen 22:00 uur en 24:00 uur. Door de forse toename van het aantal coronabesmettingen in heel Spanje en de druk die dat legt op de ziekenhuizen, willen de regioregeringen de avondklok vervroegen. Woensdag zullen minister Illa van Volksgezondheid en minister Darias van Territoriaal Beleid, beide hoofdverantwoordelijk voor het gevoerde coronabeleid, vervroeging van de avondklok met de verschillende regio’s bespreken. 

Alleen met volledige consensus

Premier Sánchez wil alleen tot aanpassingen van de maatregel overgaan als de Partido Popular de wijziging van de noodtoestandswet in de Tweede Kamer ondersteunt. Daarmee wil de premier voorkomen dat er opnieuw een politieke aanvaring komt zoals het geval was in mei, toen de PP niet voor verlenging van de noodtoestand wilde stemmen en eiste dat de regering het coronabeleid volledig aan de deelbesturen zou overlaten. Ook ministers Illa en Darias zijn er duidelijk over: de avondklok wordt alleen vervroegd als hierover volledige consensus in het parlement wordt bereikt. 

De regioregeringen hebben veel beslissingsbevoegdheid in hun coronabeleid en kunnen volgens de centrale regering ook zonder vervroeging van de avondklok nog de nodige aanpassingen doen zoals het sluiten van winkels, bars en restaurants. Voor de financiële gevolgen daarvan moeten zij dan echter ook zelf zorgdragen. 

Avondklok Castllië en León is al naar 20:00 uur

De regioregering van Castilië en León heeft inmiddels al een rechtszaak aangespannen tegen de overheid om de avondklok al om 20:00 in te laten gaan. Zolang er nog geen uitspraak is gedaan in deze zaak, heeft minister Illa het regiobestuur voorlopige toestemming gegeven voor vervroeging van de avondklok. 

Van alle autonome regio’s hebben alleen La Rioja, Navarra en Asturië niet expliciet aangegeven de avondklok te willen vervroegen. Catalonië heeft aangegeven het voorstel niet per se te zullen tegenwerken, maar stelt de maatregel liever nog uit. Baskenland en Galicië zouden de avondklok zelfs het liefst vervroegen naar 18:00 uur. Melilla past de avondklok direct aan zodra dit kan, en Murcia en Andalusië willen net als Castilië en León vervroegen naar 20:00 uur. 

Dit vind je misschien ook leuk