Honderden Spaanse ambtenaren en politici kruipen voor bij coronavaccin

door admin
Honderden Spaanse ambtenaren en politici kruipen voor bij coronavaccin

Meer dan 450 hoge ambtenaren, waaronder zo’n 400 leden van het regioministerie van Volksgezondheid van Murcia inclusief haar regiominister Manuel Villegas (PP) en zijn vrouw, hebben zich in laten enten tegen Covid-19. En dat is niet omdat zij aan de beurt waren volgens de prioriteitendoelgroepen van de Spaanse regering.

Groot schandaal binnen regioregering Murcia

De Spaanse nieuwssite Voz Populí schreef woensdag dat al deze mensen zijn voorgedrongen bij de vaccinatiecampagne terwijl nog lang niet alle oudere mensen en het zorgpersoneel – doelgroepen die nu aan de beurt zijn – waren ingeënt. Vanuit het regiobestuur van Murcia wordt gesproken van een groot schandaal. Regiopresident Fernando López Miras kondigde woensdagmiddag dan ook het ontslag aan van zijn minister van Volksgezondheid.

Politieke partijen Murcia eisen ontslag regiominister

Ciudadanos eist al sinds de geruchten over dit schandaal de ronde deden dat de leider van de Partido Popular zich zou verantwoorden, zo schreef El País op woensdag. Een paar uur nadat Villegas tekst en uitleg kwam geven tegenover het regioministerie, eistten andere partijen zijn ontslag. Dit werd zeer snel bevestigd door de regiopresident.

Eerder was ook al verontwaardiging ontstaan over het feit dat diverse burgemeesters in andere Spaanse regio’s zich onterecht hadden laten vaccineren tegen COVID-19.

Politici Murcia vinden dat ze niets fout hebben gedaan

De regiopresident van Murcia hield vol dat tot dit moment de carrière en het gedrag van Villega onberispelijk was geweest. Opmerkelijk was dat zowel de regiopresident als de minister van Volksgezondheid niet toegaven dat hun mensen zich niet hadden gehouden aan het vaccinatieschema. Als reden voor het ontslag werd dan ook genoemd dat het bestuur van Murcia politieke chaos wilde voorkomen op het moment dat Murcia zwaar gebukt gaat onder de coronapandemie.

De Spaanse nieuwssite El Público schrijft zelfs dat de regiominister van Volksgezondheid het vaccineren van alle ambtenaren en zichzelf gerechtvaardigd acht. Als reden hiervoor gaf hij aan dat al deze mensen – inclusief de minister zelf – in de zorg werken en daarom behoren tot een van de prioriteitsgroepen.

Dit vind je misschien ook leuk