Spanje wil af van flexibele arbeidscontracten

door admin
Spanje wil af van flexibele arbeidscontracten

Het gaat om hervormingen die worden gefinancierd met geld uit het Europese noodfonds. Premier Sánchez liet weten dat de Europese Commissie deze hervormingen niet per se nu verplicht stelt om toegang te hebben tot het fonds, maar dat ze moeten leiden tot structurele verbeteringen voor de lange termijn. 

In het hervormingsprogramma voor werkgelegenheid is voor de komende twee jaar een bedrag geïnvesteerd van 2,4 miljard euro. Het gaat om in totaal 17 hervormingen voor de arbeidsmarkt waarvan de hieronder weergegeven wijzigingen de belangrijkste zijn.

Meer vaste arbeidscontracten

De Spaanse regering wil af van het relatief grote deel van de arbeidscontracten dat gesloten wordt voor bepaalde tijd. Tijdelijke, kortdurende arbeidscontracten mogen alleen nog worden ondertekend voor werk dat ook daadwerkelijk tijdelijk is. De sociale partners moeten daarvoor de bestaande arbeidscontracten herdefiniëren en minder vaak mensen onder tijdelijke contracten laten werken.

Ook moeten opleidings- en stagecontracten gereguleerd worden en zal onterecht gebruik van tijdelijke arbeidscontracten worden beboet. Door hardere eisen te stellen aan het verlenen van tijdelijke arbeidscontracten hoopt de Spaanse regering dat niet langer negen van de tien ondertekende contracten tijdelijk zijn, zoals dat nu het geval is.

Modernisering van de tijdelijke werkloosheidsregeling ERTE

Flexibiliteitsmechanismen moeten bedrijven alternatieven bieden voor definitief ontlag als eerste optie op het moment dat er geen werk meer is voor de werknemers. Daarvoor wil de regering investeren in opleidingen en werktijdvermindering of uitstel van het arbeidscontract mogelijk maken. Hiervoor moet een overheidsfonds worden gecreëerd waarmee de werkgeversbijdragen en de uitkeringen voor werknemers worden bekostigd. 

Modernisering van het werkgelegenheidsbeleid

De regering wil met de sociale partners onderhandelen over de opleidingsmogelijkheden voor werknemers en werkzoekenden en over een betere arbeidsbemiddeling. De huidige subsidies en bonussen die worden uitgekeerd bij het werven van tijdelijke arbeidskrachten worden herzien en alleen nog toegekend bij het sluiten vaste arbeidscontracten. 

Collectieve onderhandelingen

De regering wil tegemoetkomen aan de ontevredenheid van de vakbonden over de arbeidshervorming uit 2012 en is voornemens de collectieve onderhandelingen te moderniseren. Zo moet nu een collectieve arbeidsovereenkomst automatisch worden verlengd zolang er nog geen nieuwe cao op tafel ligt. Overleg- en onderhandelingsmechanismen worden herzien als er sprake is van substantiële wijzigingen in de arbeidsvoorwaarden. 

Jeugdgarantie Plus

Er komt een nieuw werkgelegenheidsprogramma voor jongeren voor de periode 2021 tot 2027. Betere stage- en opleidingscontracten moeten het opleidingsniveau van jongeren verhogen, er moeten meer stageplaatsen beschikbaar komen voor jongeren tussen de 16 en 21 jaar en er moeten meer jongeren in de leeftijdsgroep tussen 22 en 29 jaar gecontracteerd worden voor een vast dienstverband. 

Overige wijzigingen

Overige wijzigingen betreffen onder andere de regulering van de arbeidsvoorwaarden voor koeriers van digitale platforms als Glovo en Uber, de ontwikkeling van opleidingsmogelijkheden voor werknemers, het verbeteren van de samenwerking tussen opleidingscentra en bedrijven en het digitaliseren en moderniseren van de publieke arbeidsdienst SEPE.

De Spaanse regering heeft aan de Europese Commissie toegezegd alle nieuwe hervormingen te zullen evalueren en het daarin geïnvesteerde geld van begin tot eind te zullen volgen. 

Dit vind je misschien ook leuk