Migrantenstroom Canarische Eilanden zorgt voor toenemende spanningen

door admin
Migrantenstroom Canarische Eilanden zorgt voor toenemende spanningen

Het strategisch samenbrengen van de duizenden migranten op de Canarische Eilanden trekt een zware wissel op de lokale samenleving. In de afgelopen weken deden zich steeds meer incidenten voor en migranten die in afwachting zijn van hun verplaatsing naar het vasteland komen steeds vaker in opstand. 

Protestmarsen

Beelden van ruziënde migranten worden verspreid op de sociale media en veroorzaken onder de lokale bevolking toenemende agressie jegens de migranten. In een maand tijd werd al twee keer een protestmars georganiseerd ‘voor verjaging van de Moren’. Videobeelden van een aantal Marokkaanse mannen die op een parkeerplaats in Maspalomas (Gran Canaria) twee valetparkers aanvallen waren aanleiding voor de opgelopen spanningen. Sociale media vulden zich met haatberichten jegens de migranten en de Nationale Politie moest er zelfs aan te pas komen om de wildste interpretaties te weerleggen. Zo werd onterecht een bericht gepost waarin beweerd werd dat een jonge lokale bewoner gedood werd door migrant. 

Aantal incidenten toegenomen

Toch zeggen de burgemeesters van Mogán en San Bartolomé de Tirajana, de gemeenten waar sinds september duizenden migranten zijn ondergebracht in hotels, dat het aantal incidenten in de afgelopen weken is toegenomen. Het gaat daarbij om incidenten als dronkenschap en ruzies, maar volgens de politie is het maar een kleine groep die zich daaraan schuldig maakt.

De daadwerkelijke incidenten die zich voordoen rechtvaardigen de sociale ophef die erover ontstaat en het gevoel van onveiligheid echter niet. De druk van deze gemeentebesturen heeft er zelfs voor gezorgd dat de politie en de Guardia Civil hun oproereenheden laten patrouilleren rond de hotels waar de migranten verblijven om de gemoederen van de buurtbewoners tot rust te brengen. 

Ook doen de politie en de Guardia Civil onderzoek naar de herkomst van de haatberichten op de sociale media om gewelddadige protestacties tegen de migranten te voorkomen. “We maken ons grote zorgen. Incidenten worden opzettelijk uitvergroot en de spanningen nemen toe”, zegt José Javier Sánchez, medewerker van het Rode Kruis. 

Opvangcentra zijn vol

Ook op andere eilanden in Europa waar duizenden migranten worden ondergebracht zoals op Lesbos en Lampedusa liepen de sociale spanningen hoog op. Sinds 10 december zijn er geen migranten meer vanaf de Canarische Eilanden naar het Spaanse vasteland verplaatst en zijn er volgens gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken nog eens 2.700 migranten bijgekomen, terwijl in die periode niet meer dan 480 Marokkanen zijn gerepatrieerd. Voor steeds meer migranten is er geen plaats meer in de hotels of in de overvolle opvangcentra en moeten velen de nacht doorbrengen op straat, in het park of op het strand. 

“We zijn allemaal gestrest, een aantal van ons is zelfs depressief. Het enige wat wij willen is gezinshereniging en naar het vasteland gaan om daar aan het werk te gaan gaan”, vertelt de Senegalees Khalifa Ndiaye. Khalifa, een 28-jarige rechtenstudent, organiseerde voor 170 lotgenoten een protestactie die zelfs leidde tot een hongerstaking, met als doel verder te mogen reizen. Nog eens honderd andere Senegalezen en Malinezen volgden zijn voorbeeld en hielden een vreedzame protestactie in een hotel op Gran Canaria. “We hebben alleen maar problemen. Ik heb mijn leven niet op het spel gezet om hier alleen te slapen en te eten, ik wil aan het werk”, zegt de 23-jarige Senegalees Mando Malick. Hij verblijft nu bijna vier maanden op de Canarische Eilanden en begint zijn geduld te verliezen. Anderen zijn al meer dan een jaar in afwachting hun leven elders te kunnen voortzetten. 

Dit vind je misschien ook leuk