Spanje investeert miljoenen in onderzoek naar kweekvlees

door admin
Spanje investeert miljoenen in onderzoek naar kweekvlees

Kweekvlees is de duurzame en gezondere variant van conventioneel vlees en zal zeer waarschijnlijk in de toekomst steeds populairder worden onder supermarkten en consumenten. Dit schreef de nieuwssite Ecoticias.com op donderdag 21 januari.

Miljoeneninvestering door Spaanse overheid en EC

De Spaanse regering heeft de ontwikkeling van kweekvlees in Spanje onlangs een behoorlijke impuls gegeven door het project Culturedmeat te financieren. Dit project wordt geleid door het Baskische Biotech Food. Spanje investeert via het ministerie van Wetenschap en Innovatie 3,7 miljoen euro in onderzoek naar kweekvlees.

Ook de Europese Commissie heeft 2,7 miljoen euro toegekend aan Biotech Food voor haar project inzake kweekvlees, genaamd Meat4all. Dit betreft de eerste Europese subsidie voor een project inzake kweekvlees.

Wat is kweekvlees?

Kweekvlees is vlees dat in een laboratorium gekweekt wordt uit stamcellen van dieren. Kweekvlees wordt ook wel in-vitrovlees of laboratoriumvlees genoemd. Cellen die bijvoorbeeld uit een varken worden gehaald kunnen hetzelfde produceren als vierhonderd varkens in een jaar tijd.

Wat zijn de voordelen van kweekvlees?

Op het gebied van klimaat, verbruik van grondstoffen en dierenwelzijn is kweekvlees beter dan conventioneel vlees. Bij het produceren van kweekvlees hoeven geen dieren te worden geslacht. Ook vermindert kweekvlees de uitstoot van broeikasgassen en het waterverbruik dat door de conventionele vleesindustrie wordt veroorzaakt. Het vlees wordt niet gemanipuleerd en er is geen sprake van antibiotica waardoor deze stoffen ook niet in mensen terecht kunnen komen. Ook vermindert kweekvlees het risico op obesitas, hartproblemen en darmkanker bij mensen.

Is kweekvlees al verkrijgbaar in Spanje?

In heel Europa is kweekvlees nog niet verkrijgbaar. Singapore was de eerste die de consumptie van kweekvlees toestond en de veiligheid ervan garandeerde. Verwacht wordt dat de Europese Commissie binnenkort de veiligheid van kweekvlees zal beoordelen en een verordening hierover zal opstellen.

Investeerders zien grote toekomst in kweekvlees

Talrijke investeringsfondsen zien een toekomst in kweekvlees en steunen dan ook deze nieuwe vorm van vleesproductie. Onder de investeerders zijn bijvoorbeeld Bill Gates en Richard Branson. Zo krijgen steeds meer laboratoria wereldwijd de mogelijkheid deze duurzame en gezondere optie te onderzoeken en ontwikkelen.

Dit vind je misschien ook leuk