Spaans antiviraal medicijn veelbelovend voor behandeling covid-19

door admin
Spaans antiviraal medicijn veelbelovend voor behandeling covid-19

Deze virusremmer is een potentieel covid-19-medicijn van de Spaanse farmaceut PharmaMar, die het bericht deze week meldde aan de Spaanse Nationale Commissie van Marktwaarde CNMV. Plitidepsine blokkeert de werking van het gastheereiwit eEF1A. Het coronavirus gebruikt dit eiwit van de gastheer om zichzelf te reproduceren en andere lichaamscellen binnen te dringen. 

Significant effectiever dan huidige gebruikte middelen

Bij laboratoriumtests met dieren bleek plitidepsine de virusbelasting in de longcellen vrijwel volledig te elimineren met een minimale dosis schadelijke stoffen. Het probleem van de meeste antivirale middelen die gericht zijn op een menselijk eiwit is dat deze giftige stoffen bevatten. Plitidepsine daarentegen is een veilig middel dat bovendien in zeer lage doses is getest en in dieren effectief is gebleken. Volgens de onderzoekers is de werking van dit medicijn 100 keer sterker dan die van remdesivir, het eerste antivirale middel dat werd goedgekeurd in de behandeling van covid-19 en tot dusver niet 100 procent effectief is gebleken.

Ook effectief bij besmetting met virusvarianten

Medicijnen die niet gericht zijn op het coronavirus zelf, maar op lichaamseigen eiwitten zijn bovendien resistenter gebleken tegen nieuwe varianten van het coronavirus. De voorlopige onderzoeksresultaten van de werking van Plitidepsine tegen de Britste variant van het coronavirus zijn eveneens hoopgevend. 

De ontwikkeling van het potentiële covid-19-medicijn is tot stand gekomen in een samenwerking van PharmaMar en een wetenschappelijk team van virologen onder leiding van Adolfo García-Sastre van het Mount Sinai Hospital New York. De officiële onderzoeksresultaten worden momenteel door PharmaMar afgerond, waarna goedkeuring kan worden aangevraagd voor de zogeheten klinische fase 3 waarin plitidepsine wordt toegepast bij opgenomen covid-19-patiënten in ziekenhuizen in diverse anden. 

Dit vind je misschien ook leuk