Spaanse regio’s moeten stoppen met vaccineren tegen Covid-19 door tekort

door admin
Spaanse regio’s moeten stoppen met vaccineren tegen Covid-19 door tekort

De Spaanse nieuwssite Voz Populí schrijft dat de Madrileense vicepresident Aguado woensdag bekend heeft gemaakt dat het vaccineren voor twee weken wordt stilgelegd. De regio kan niet doorgaan met het huidige vaccinatietempo omdat er simpelweg te weinig doses geleverd worden.

Madrid tot 2023 bezig met vaccineren conform huidige tempo en leveringen

De Spaanse overheid had voor Madrid 180.000 doses beloofd, maar ‘helaas’ zijn er een stuk minder geleverd. Volgens Aguado moet Madrid het al weken doen met minder doses dan beloofd. Aguado meldt woensdag dat het “onmogelijk is om eind juni 70 procent van de Madrilenen te hebben gevaccineerd. Met de huidige leveringen kan Madrid slechts 10 procent van de inwoners van de regio Madrid vaccineren. Met het huidige tempo zijn we tot in 2023 bezig. Precies hierom vragen we hulp van de nieuwe minister van Volksgezondheid, Carolina Darias, om dit probleem met Brussel te bespreken.”

Vriezers in Catalonië donderdag al leeg

In Catalonië is de situatie wellicht nog nijpender. De Catalaanse regiominister van Volksgezondheid, Josep Maria Argimon, liet weten dat de doses voor zijn regio donderdag al op zijn. Op dit moment kan met de huidige voorraad slechts een deel van de eerder ingeënte bejaarden en zorgpersoneel nog een tweede inenting krijgen. 10.000 mensen uit deze doelgroep kunnen niet eens voor de tweede keer gevaccineerd worden. “Morgen zijn de vriezers leeg. Moderna heeft vertraging bij de levering van hun vaccins, Pfizer stuurt er minder dan beloofd en het blijft stil vanuit AstraZeneca,” aldus Argimon.

De vertraging in de levering van vaccins is niet alleen van invloed op deze twee regio’s. De Spaanse nieuwssite 20minutos.es schrijft woensdag dat alle Spaanse regio’s minder vaccins krijgen toebedeeld dan eerder was beloofd. Gelukkig hebben sommige regio’s voorraden aangelegd waardoor ze niet direct in de problemen komen met het tempo van vaccineren. Desalniettemin kan de kersverse minister van Volksgezondheid haar borst natmaken voor een nieuwe tegenslag tijdens deze coronapandemie.

Dit vind je misschien ook leuk