Internetgebruik in Spanje gestegen door coronapandemie

door admin
Internetgebruik in Spanje gestegen door coronapandemie

Spanjaarden besteedden in 2020 gemiddeld een kwart van hun dag, om precies te zijn 6 uur en 11 minuten, aan internetten. Bovendien telt Spanje nu 37 miljoen social media gebruikers, een stijging van ruim 8 miljoen gebruikers (27,6 procent) ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee gebruikt nu 80 procent van de Spaanse bevolking social media, wat ruim boven het wereldwijde gemiddelde van 53,6 procent ligt. Bovendien heeft iedere Spaanse internetgebruiker gemiddeld 8,1 online accounts. Dat meldt Hootsuite in het rapport Digital 2021.

Internetgebruik gestegen

Het algemeen gebruik van internet is in 2020 gestegen. 91 procent van de Spaanse bevolking gebruikt tegenwoordig internet, wat een stijging is van 0,3 procent ten opzichte van 2019 en wat neerkomt op 144.000 nieuwe gebruikers. Van alle internetgebruikers in Spanje doet 93,6 procent dat vanaf een mobiele device. Dit komt neer op 39,8 miljoen mensen. Vanaf de mobiele telefoon wordt gemiddeld 2 uur en 48 minuten besteed aan internetten.

WhatsApp blijft Spanje’s favoriet

Om berichten te schrijven of multimedia te delen met familie, vrienden of collega’s, gebruiken de Spanjaarden het liefst WhatsApp. Maar liefst 89,5 procent van de bevolking kiest voor deze applicatie. Als het gaat om online video’s bekijken, hebben de Spanjaarden met 89,3 procent een duidelijke voorkeur voor YouTube.

TikTok heeft aan populariteit gewonnen, maar loopt nog wel achter op Instagram en Twitter, die met respectievelijk 69 en 52,6 procent van de online gebruikers de favoriete online platforms zijn.

Behalve aan social media, besteedden Spanjaarden vorig jaar hun online tijd ook aan televisie kijken op de telefoon of op een smart device, online nieuws lezen en muziek streamen. Daarnaast besteedden ze tijd aan het beluisteren van podcasts en gamen op een spelcomputer.

Gebruik per mobiele device

Van de Spaanse internetgebruikers tussen de 18 en 64 jaar bezit 98,1 procent een mobiele telefoon. Het overgrote deel van de Spanjaarden gebruikt een smartphone en maar een zeer klein percentage heeft een telefoon zonder internetverbinding. Het aantal mobiele telefoons dat in Spanje in gebruik is, overstijgt het aantal inwoners. Er zijn 54,34 miljoen actieve mobiele telefoons, waardoor het telefoonbezit op 116,2 procent van de Spaanse bevolking ligt.

De device die na de mobiele telefoon het meest gebruikt wordt, is de computer, met een percentage van 82,9 procent van de Spaanse volwassenen. Op de derde plek van meest gebruikte mobiele devices volgt, met een percentage van 58,8 procent, de tablet. Ook het gebruik van spelcomputers is onder volwassenen toegenomen. Maar liefst 46,2 procent van de volwassen Spaanse bevolking gebruikt een spelcomputer. Daarna volgen smartwatches en activity trackers. Ook het gebruik van smart-tv’s stijgt in Spanje, terwijl het gebruik van bijvoorbeeld Virtual Reality brillen nog niet groeit.

Dit vind je misschien ook leuk