Bisdom Madrid erkent voor het eerst acht gevallen van kindermisbruik

door admin
Bisdom Madrid erkent voor het eerst acht gevallen van kindermisbruik

Met het ‘Proyecto Repara’ heeft het bisdom Madrid, weliswaar opgelegd door het Vaticaan, vorig jaar slachtoffers van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk de gelegenheid gegeven aangifte te doen en hen daarbij alsnog slachtofferhulp geboden. Dat heeft ertoe geleid dat deze institutie voor het eerst openlijk het misbruik van minderjarigen in het verleden erkent. Het gaat om misbruikzaken die zich tientallen jaren geleden hebben voorgedaan en nooit eerder aan het licht zijn gekomen. 

Het meldpunt ontving niet alleen aangiftes van kindermisbruik, ook tien destijds al volwassen slachtoffers hebben melding gemaakt van seksueel misbruik binnen het bisdom van Madrid. Nog eens negen geestelijken zijn aangeklaagd wegens het plegen van fysiek geweld, mishandeling en machtsmisbruik. 

Toen in 2018 de Spaanse katholieke kerk voor het eerst toegaf dat geestelijken zich schuldig hadden gemaakt aan seksueel misbruik van kinderen, wilde het bisdom van Madrid tegenover de krant El País daarover geen informatie geven. Nu kiest de bisschop alsnog voor transparantie over de misbruikzaken in het verleden. 

Steeds meer misbruikgevallen door katholieke kerk erkend

Met deze acht gevallen in Madrid erbij zijn er volgens El País in heel Spanje nu in totaal 231 misbruikgevallen erkend door de katholieke kerk. Het gaat om meer dan 500 slachtoffers. Binnen het bisdom van Madrid was er tot nu toe nog maar één misbruikgeval bekend. Dat ging om de geestelijke Rafael Sanz Nieto die in 2006 twee jaar gevangenisstraf opgelegd kreeg voor het misbruiken van een twaalfjarige jongen. Het bisdom kreeg een geldboete van 30 duizend euro voor de burgerlijke aansprakelijkheid in deze zaak. 

Erkenning belangrijker dan schadevergoeding

Om de privacy van de slachtoffers te beschermen wil het Madrileense bisdom geen verdere details vrijgeven over de acht misbruikzaken. Wel is bekend dat de aangiftes zijn gedaan door personen die nu tussen de 50 en 65 jaar oud zijn en tussen de 8 en 15 jaar oud waren toen het misbruik plaatsvond. De aangevers worden in ieder geval begeleid en op de mogelijkheden gewezen voor een juridische procesgang. Het bisdom meldt echter dat tot nu toe nog geen enkel slachtoffer aangifte heeft gedaan met het oog op een eventuele schadevergoeding. In de meeste gevallen gaat het voornamelijk om erkenning voor wat er gebeurd is en om psychologische steun. 

Proyecto Repara biedt niet alleen steun aan misbruikslachtoffers binnen het bisdom van Madrid, ook alle overige slachtoffers van seksueel misbruik kunnen aangifte doen en in aanmerking komen voor psychologische begeleiding. Sinds de noodtoestand vorig jaar, is het aantal aangiftes aanzienlijk toegenomen, met name die van vrouwen (drie keer zoveel dan aangiftes van mannen). Ook onder hen is een juridische procesgang veelal niet de opzet, maar gaat het voornamelijk om een luisterend oor, erkenning en begrip. 

Dit vind je misschien ook leuk