Spanje stelt 10 duizend extra sociale huurwoningen ter beschikking

door admin
Spanje stelt 10 duizend extra sociale huurwoningen ter beschikking

Rommelbank Sareb (een door de overheid gesteunde financiële instelling die slechte kredieten en onroerend goed van banken overneemt die in de problemen zijn gekomen) stelt hiervoor 10 duizend woningen ter beschikking aan het ministerie van Transport, Mobiliteit en Stedelijke Agenda. Voor de overdracht van deze woningen is afgelopen woensdag een akkoord ondertekend door minister José Luis Ábalos van bovengenoemd ministerie, vicepremier en minister van Economische Zaken Nadia Calviño en bestuursvoorzitter Jaime Echegoyen Enríquez de la Orden van Sareb. 

Premier Sánchez lichtte in een persconferentie de belangrijkste punten van het akkoord toe. “Binnen Europa heeft Spanje het laagste aantal sociale huurwoningen. Daarom gaan we grote vastgoedhouders en financiële instellingen stimuleren om een deel van hun portefeuille beschikbaar te stellen aan kwetsbare huishoudens. Er komen 10 duizend nieuwe woningen van Sareb, waarvan er 5 duizend op korte termijn ter beschikking van de overheid worden gesteld en snel toegewezen kunnen worden aan kwetsbare gezinnen. De overige 5 duizend woningen komen op de middellange termijn ter beschikking”, zei de premier.

Samen met de 5 duizend woningen die Sareb eerder al had toegezegd aan de autonome regio’s gaat het in totaal om 15 duizend nieuwe sociale huurwoningen. Het ministerie van Transport, Stedelijke Agenda en Mobiliteit zal zorgdragen voor de kosten van het woonklaar maken van de woningen die daarna voor een lage en vaste maandprijs kunnen worden verhuurd. 

10 procent meer woningen van financiële entiteiten

Ook heeft de Spaanse premier bevestigd dat met financiële instellingen een snellere en hogere investering is overeengekomen ten behoeve van het Sociale Woningenfonds. Middels dit fonds stellen de financiële instellingen woningen die zij in bezit hebben tegen lage prijzen ter beschikking van gezinnen die hun woning zijn kwijtgeraakt als gevolg van een betalingsachterstand van de hypotheek. 

De afspraak met de financiële instellingen komt erop neer dat zij het aantal woningen dat zij beschikbaar stellen voor het fonds met tien procent vergroten, waarmee er in totaal 11 duizend woningen beschikbaar komen en waarmee de overeenkomst tot januari 2022 is verlengd.  

Nederland heeft binnen Europa meeste sociale huurwoningen

Met een percentage van 2,5 procent van alle eerste woningen is Spanje na Roemenië, Estland, Kroatië en Portugal het Europese land met het laagste aantal sociale huurwoningen (in verhouding met het totale aantal woningen). Nederland is hierin Europese koploper: 30 procent van alle eerste woningen zijn bestemd voor de sociale verhuur. Na Nederland volgen Oostenrijk (24 procent) en Denemarken (20,9 procent). België staat op deze ranglijst op de elfde plaats. 

Dit vind je misschien ook leuk