Europeanen optimistisch over vakantie en Spanje is de favoriete bestemming

door admin
Europeanen optimistisch over vakantie en Spanje is de favoriete bestemming

Het reissentiment van Europeanen blijft een stijgende lijn vertonen, zo blijkt uit het laatste rapport ‘Monitoring Domestic and Intra-European Travel Sentiment – Wave 5, gepubliceerd door de European Travel Commission.

Spanje (10,2%), Italië (7,8%), Frankrijk (6,5%), Griekenland (6,1%) en Duitsland (5,2%) zijn de vijf populairste Europese bestemmingen om dit voorjaar en deze zomer naartoe te reizen. Voor het merendeel van de ondervraagden (64%) is vakantie het hoofddoel om te reizen.

 

Effect van COVID-19

Uit dit maandelijkse verslag, dat actuele informatie geeft over het effect van Covid-19 op de reisplannen en -voorkeuren van Europeanen, blijkt dat de invoering van de strengere reisvoorschriften in Europa, de mogelijkheid om in quarantaine te worden geplaatst en de toename van het aantal besmettingen 15% van de Europeanen nog steeds zorgen baren.

69% van de respondenten zegt zich veiliger en meer ontspannen te voelen als bestemmingen strenge gezondheids- en veiligheidsprotocollen hebben, terwijl slechts 21 % van de respondenten zegt dat de protocollen hun reiservaring ook negatief kunnen beïnvloeden. 

Hoop op massale vaccinatie wakkert reislust aan   

 Tegelijkertijd blijven Covid-19-vaccins de belangrijkste drijfveer om weer op reis te gaan; de hoop is dat de massale inzet van vaccins in Europa bijdraagt aan het herstel van het toerisme. 11 % van de Europeanen geeft aan dat een doeltreffende vaccinatiecampagne tegen Covid-19 een belangrijke rol speelt bij de beslissing om weer op reis te gaan, ook kijkt 11 % naar de doeltreffendheid van het coronabeleid op de bestemming. 10 % vindt het belangrijk dat er voor vertrek wordt getest. 

Redenen voor terughoudend

De meest genoemde zorgen over reizen blijven de mogelijkheid om tijdens een reis in quarantaine te worden geplaatst (16 %), de toename van het aantal besmettingen (14 %) en de kans om ziek te worden op de reisbestemming (13%).

Zon- en strandbestemmingen geliefd

 De belangstelling van de Europeanen voor zon- en strandvakanties neemt toe naarmate de lente en zomer naderen. Ook is er belangstelling voor stedentrips (16%) en blijven culturele en erfgoedreizen favoriet bij 14% van de Europese reizigers.

Volgens de resultaten van het onderzoek is meer dan een derde van de Europeanen (34%) optimistisch over het maken van een volgende reis tussen mei en juli 2021. Reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk zijn het meest enthousiast over het plannen van een uitstapje naar de kust. De komende maanden vormen naar alle waarschijnlijkheid Polen (80,2%), Italië (60,7%), Oostenrijk (55,4%), België (55,3%) en Spanje (51,8%) de top vijf van reislustige landen.

Reizen binnen Europa

De wens van de respondenten om binnen Europa te reizen neemt gestaag toe. Zo zegt 41% van de ondervraagden naar een ander Europees land te willen reizen, het hoogste cijfer sinds de start van het onderzoek. 35% blijft nu nog liever in eigen land.

Vertrouwen in vliegverkeer neemt toe

 Het vertrouwen in vliegreizen neemt geleidelijk toe, dit stimuleert ook de hoop op herstel van het intra-Europees verkeer. Het percentage Europese reizigers dat van plan is het vliegtuig te nemen, is gestegen van 49% in september 2020 tot 54% in januari 2021, terwijl slechts 16% van de Europeanen vliegen als een gezondheidsrisico beschouwt.

Dit vind je misschien ook leuk