Acht op de tien Spanjaarden is nu bereid tot vaccinatie

door admin
Acht op de tien Spanjaarden is nu bereid tot vaccinatie

Dat blijkt uit de laatste enquête die het Spaanse Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) hield tussen 3 en 11 februari onder bijna 4 duizend Spanjaarden. Vergeleken met de maand december is het percentage respondenten dat zich bereid toont tot vaccinatie zelfs verdubbeld, toen was dat nog 40,5 procent. 

Tegelijkertijd daalt het percentage vaccinweigeraars van 16,5 procent in januari naar 6,5 procent deze maand. 31 procent van de groep mensen die ervoor kiest zich niet te laten inenten geeft aan het vaccin niet te vertrouwen. 18,5 procent is bang voor de gezondheidsrisico’s van het vaccin of eventuele bijwerkingen. 

Meer mensen met angstgevoelens en somberheid

Uit de enquête blijkt ook dat de Spanjaarden de pandemie steeds intensiever beleven. 27,5 procent geeft aan dat de pandemie in grote mate invloed heeft op het privéleven; een maand geleden was dat nog 24,1 procent. De impact is het grootst op de gemoedstoestand: 20,8 procent van de respondenten geeft aan last te hebben van angstgevoelens en somberheid, versus 12,1 procent vorige maand. Deze cijfers duiden op een zogeheten pandemiemoeheid als gevolg van een epidemiologisch verloop dat ongunstig blijft en waardoor de strenge maatregelen van kracht moeten blijven. 

Volgens de laatste enquête worden de gevolgen van het sociale isolement steeds groter: 41,8 procent van de respondenten geeft aan dat de maatregelen het sociale leven en de sociale contacten ernstig verstoren, vorige maand was dat nog 36,7 procent. Maar 11 procent gaf aan dat de maatregelen geen of bijna geen invloed hebben op het sociale leven. 

Bijna 9 procent heeft familielid verloren als gevolg van covid-19

Bijna 30 procent van de ondervraagden geeft aan een bekende te hebben verloren als gevolg van covid-19; bij 8,8 procent betrof dat een familielid en bij 8,8 procent betrof dat een vriend of vriendin. 45,4 procent heeft ten minste een familielid buiten het eigen huishouden met covid-19; 51,9 procent heeft ten minste een vriend of vriendin met covid-19 en 78 procent geeft aan wel iemand te kennen die covid-19 heeft of heeft gehad. 

Bijna een kwart van de ondervraagden (23,2 procent) heeft contact gehad met een gezondheidsdienst wegens covid-19-symptomen. Aan bijna 80 procent van hen is geadviseerd in quarantaine te gaan en 79 procent van hen is getest op het coronavirus. Maar 33,7 procent van hen bleek inderdaad besmet te zijn. Van deze positief geteste mensen had ruim 75 procent alleen lichte symptomen en kon thuis uitzieken. Bij 16,8 procent van hen waren de symptomen erger, maar was ziekenhuisopname niet nodig. 7 procent belandde met ernstige symptomen in het ziekenhuis.  

Ruime meerderheid staat achter strenge maatregelen

Ruim 64 procent van de ondervraagden is van mening dat, gezien het huidige pandemische verloop in Spanje, er strengere controles op de maatregelen en de quarantaines moet komen. Dat is ongeveer hetzelfde percentage als in december. 9 procent vindt dat het huidige beleid goed is (11,1 procent in december) en 6,6 procent is van mening dat er beter doordachte en efficiëntere maatregelen moeten komen (versus 3,9 procent in december).

Dit vind je misschien ook leuk