Spaanse regering schiet reisbureaus niet te hulp

door admin
Spaanse regering schiet reisbureaus niet te hulp

De partij stelt dat deze bedrijven ‘niet langer standhouden en per direct hulp nodig hebben’. Augustin Almodobar voor de PP in het parlement zit zegt dat het ‘essentieel is om de sector te redden dat de waarde die zij bijdragen aan de landelijke economie wordt erkend’.

Het Congres van Afgevaardigden verwierp donderdag een niet-wetgevingsvoorstel (NLP) ingediend door de PP ter ondersteuning van reisbureaus. Partijwoordvoerder Almodóbar verdedigde het plan dat uit 24 maatregelen bestaat om deze sector te helpen. Hieronder een voorstel voor directe financiële steun en een verlaging van de btw. 

Almodóvar vindt dat deze bedrijven ‘net als de hele Spaanse toerismesector op de rand van de afgrond staan’, zoals reeds aangegeven in een interview met Hosteltur.  

Het voorstel werd met 20 stemmen tegen en 16 stemmen voor verworpen. Almodobar ziet dit als een teken dat de regering de toeristische sector in de steek laat. Hij betreurt de afwijzing die een voor Spanje ‘fundamentele sector’ in het nauw drijft. 

De uitslag van de stemming

De door de PP gepresenteerde PNL werd afgewezen met stemmen van de PSOE, Unidos Podemos, Esquerra Republicana, EH-Bildu, Junts, de CUP en Nueva Canarias, met in totaal 180 stemmen. De PP, Vox, Cs, UPN, de Canarische Eilanden Coalitie, de VRC, Foro Asturias en de BNG stemden voor (156 stemmen), terwijl de PNV, PDeCAT, Más País-Equo, Teruel Existe en Compromís zich van stemming onthielden (14 stemmen).

Overheid staat sector al bij

Volgens PSOE-woordvoerder Adolfo Pérez heeft zijn sociaaldemocratische partij tegen het voorstel gestemd omdat de regering al ’30 miljard euro ten dienste heeft gesteld van het toerisme’. Bovendien wees hij erop dat er ook andere maatregelen zijn genomen door de regering, zoals de ERTE-regelingen, hulp voor zelfstandigen in de sector, ICO-kredieten of onder de vlag van het ondersteuningsplan voor toerisme.  

Van de 82 miljoen toeristen die Spanje in 2019 nog bezochten, kwam 40% via kleine, middelgrote, grote en touroperators, zei Almodobar. Naast directe steun omvatten de 24 maatregelen die de PP voorstelde onder meer de verlaging van de btw, moratoriums op huur of de wijziging van de regelgeving inzake pakketreizen.

“We eisen van de regering een duidelijke en krachtige actie”, stelt de woordvoerder, die het betreurt dat de regering de reeks van initiatieven van zijn politieke formatie ter ondersteuning van de sector heeft afgewezen.

Dit vind je misschien ook leuk