Spaanse vleesindustrie investeert in vergroening en digitalisering

door admin
Spaanse vleesindustrie investeert in vergroening en digitalisering

Van de 3,5 miljard euro is de helft afkomstig uit Europese fondsen van het herstelplan Next Generation EU en de andere helft uit eigen middelen van de vooralsnog zes deelnemende organisaties en 21 bedrijven uit de verschillende vleessectoren. Ook twee technologiebedrijven hebben zich inmiddels aangesloten bij het project. De verwachting is dat nog meer vooral mkb’s en kleinere coöperaties zich aan gaan sluiten. In april wordt het plan gepresenteerd aan de Spaanse overheid, waarna het naar Brussel gestuurd kan worden voor de subsidieaanvraag.

Het project heeft veel elementen die overeenkomen met de richting die de Europese Unie volgt. Daarom is het volgens de deelnemers een voorbeeld van hoe een strategisch project eruit moet zien om Europese steun te krijgen. Bovendien wil de Spaanse sector koploper worden op het gebied van deze nieuwe duurzamere en digitale economie.

Duurzaamheid en digitalisering

Voor wat betreft duurzaamheid, bevat het plan ideeën om aan te sluiten bij de Europese Groene Deal, om het gebruik van niet-recyclebaar plastic met 25 procent te verlagen en om het gebruik van duurzame energie in drie jaar tijd te verhogen tot 70 procent. Bovendien worden de strijd tegen klimaatverandering en het verlagen van de CO2 uitstoot met 15 procent voor de veehouderij en 30 procent voor de vleesindustrie genoemd.

Als het gaat om digitalisering, willen zowel de vleesindustrie als de veehouderij de Blockchaintechnologie gebruiken voor maximaal 50 procent van hun export, de online verkoopkanalen uitbreiden naar 10 procent van de deelnemende bedrijven en de robotisering stimuleren.

Overige doelen

Naast duurzaamheid en digitalisering zijn in het plan acties opgenomen voor kansengelijkheid, waarmee 50 procent van de functies op alle niveaus door vrouwen worden bekleed. Ook is er aandacht voor dierenwelzijn. In de loop van 2021 wordt de invoering van het Spaanse dierenwelzijnscertificaat ‘Compromiso Bienestar Animal’ verder doorgevoerd. Dit is een keurmerk dat Spaanse producten identificeert die voldoen aan ’s werelds meest veeleisende normen op het gebied van dierenwelzijn. Die normen worden onderschreven dooor een wetenschappelijk comité dat uit prestigieuze onafhankelijke professionals bestaat en dat de consument van de betreffende vleesproducten een toegevoegde waarde biedt. 

Dit vind je misschien ook leuk