Feesthuizen als illegaal alternatief voor toeristische woningen in Madrid

door admin
Feesthuizen als illegaal alternatief voor toeristische woningen in Madrid

De krant El Mundo schreef vorige week over de overlast die deze ‘party pisos’ de omwonenden bezorgen. Door de coronamaatregelen sluiten bars en clubs om 21 uur in de Spaanse hoofdstad en mogen binnen maximaal 4 mensen samenkomen en buiten op een terras geldt een maximum van 6. Daarom zoeken mensen naar andere oplossingen voor vertier. Hier wordt grif op ingespeeld door – volgens de bewoners – organisaties die zijn verbonden aan het Madrileense nachtleven. Die huren de woningen en organiseren de feesten. 

In afwachting van het plan van de gemeenteraad van Madrid om 15.000 huizen uit de vakantiehuur te verwijderen om deze aan de traditionele huurmarkt toe te voegen, blijven de eigenaren ze verhuren aan de hoogste bieder. Bewoners zeggen tegen El Mundo toeristische appartementen soms aan drie personen wordt verhuurd, maar er zich later tientallen bijvoegen voor een feestje.

Buren van deze feesthuizen verdragen de overlast niet langer. Bovendien zien ze dat de feestgangers zich niet aan de veiligheidsmaatregelen houden. Bij geluidsoverlast waarschuwen ze de politie. Zodra die voor de deur staat is het stil en kunnen agenten niets doen. Een gedupeerde omwonende vertelt: ‘Ze weten dat ze een boete krijgen zodra ze de deur openen, dat doen ze dus niet en dan kan de politie niets’. Zogauw de agenten hun hielen hebben gelicht, begint het weer van voren af aan.

De woordvoerder van de vereniging SOS Malasaña die opkomt voor de gedupeerde bewoners van de gelijknamige wijk in het centrum van de stad, Jordi Gordon, wijst erop dat er achter de feesten een organisatie schuilgaat van mensen uit het Madrileense nachtleven. “Het is niet een particulier iemand die voor een keertje een feest organiseert, maar mensen die eraan verdienen. Flats worden verhuurd voor feesten, wat voorheen niet gebeurde”, benadrukt hij.

Gordon wijst op het feit dat de gemeentepolitie van Madrid de afgelopen maanden 6.000 illegale feesten van dit type heeft ontmanteld. Hij schat dat er ongeveer 300.000 partygangers bij betrokken zijn geweest. SOS Malasaña wil dat dit gedrag wordt bestraft en strafrechtelijk aan de kaak wordt gesteld. Mensen die uit hebzucht de gezondheid van iedereen in gevaar brengen zouden vervolgd moeten worden. 

El Mundo schrijft dat de Madrileense politie van alles aantreft, maar bovenal jonge dronken of gedrogeerde mensen die doorgaans niet de sanitaire maatregelen opvolgen. Ze dragen geen maskers, houden geen afstand, roken binnenshuis en om niet al te zeer op te vallen houden ze ramen en terrasdeuren gesloten met een gebrekkige ventilatie tot gevolg.

Dit vind je misschien ook leuk