Spanje niet aantrekkelijk voor jongeren

door admin
Spanje niet aantrekkelijk voor jongeren

Jongere Spanjaarden nemen al bijna een week deel aan rellen uit protest tegen de gevangenisstraf van de Spaanse rapper Pablo Hasél, en daarmee de beperking van de vrijheid van meningsuiting in Spanje. Hoewel dit een van de meest recente problematiek in Spanje is, zijn er andere indicatoren waardoor Spanje minder aantrekkelijk wordt voor jongeren.

Hoge jeugdwerkloosheid in Spanje

Een van de belangrijkste voorbeelden is de jeugdwerkloosheid. Volgens Eurostat is gemiddeld 17,9 procent van de jongeren in Europese landen werkloos. Spanje overtreft dit gemiddelde aangezien ruim vier op de tien Spaanse jongeren zonder baan thuis zit.

Huisvesting uitdagend in Spanje

Huisvesting is een ander hoofdpijndossier in Spanje. Gemiddeld zijn jongeren in Europa 26,2 jaar wanneer zij op zichzelf gaan wonen. In Spanje ligt deze leeftijd een stuk hoger, namelijk 29,5 jaar. De voornaamste reden is dat jongeren lastig aan een eigen (huur)woning kunnen komen. De huurprijzen in de grotere steden in Spanje stijgen harder dan het salaris en er is een krapte aan sociale huurwoningen.

Jongere Spaanse doelgroep hard geraakt door coronacrisis

Onderzoeksbureau Fundación Felipe González komt met meer pijnlijke cijfers over de jongere doelgroep in Spanje. Tijdens de coronacrisis krijgt deze doelgroep rake klappen uitgedeeld. Volgens het onderzoeksrapport van de stichting hebben veel jongeren Spanjaarden hun uitgaven voor (bij)scholing moeten staken, konden ze minder uren werken en ook vielen er in deze groep de meeste ontslagen.

Kwalitatief goede toekomst lastig in Spanje

In januari werd een onderzoeksrapport van Fundación FM gepubliceerd over jongeren in tijden van pandemie. De belangrijkste conclusie die hieruit is getrokken is dat 41 procent van de ondervraagde jongere Spanjaarden van mening is dat het moeilijk tot zeer moeilijk zal zijn om een eigen huis te kopen, een gezin te stichten of financieel onafhankelijk te zijn in Spanje.

Meer dan de helft van deze jongeren denkt dan ook dat het beter is om een toekomst op te bouwen buiten Spanje. Het zijn vooral hoger opgeleide jongeren die deze mening hebben. Kinderen uit gezinnen met een lager inkomen denken hier anders over. Spanje blijkt een van de landen in Europa waar de meeste jongeren tussen de 18 en 24 jaar hun school niet hebben afgemaakt tot de leerplichtige leeftijd.

Jonge ondernemers niet enthousiast over Spanje

Afgelopen vrijdag meldde de Spaanse nieuwssite El Español dat 80 procent van de jonge ondernemers van mening is dat Spanje geen goede keuze is om een bedrijf te vestigen. Deze doelgroep is ervan overtuigd dat de Spaanse overheid nodig iets moet doen aan het verlichten van de belastingdruk op jonge en startende ondernemers en de bureaucratie waar ondernemers tegenaan lopen bij het starten en runnen van hun bedrijf.

Dit vind je misschien ook leuk