Loonkloof tussen mannen en vrouwen in Spanje pas in 2064 verdwenen

door admin
Loonkloof tussen mannen en vrouwen in Spanje pas in 2064 verdwenen

Hoewel dit probleem al jaren speelt in Spanje, en de overheid eerder al maatregelen aankondigde om meer gelijkheid op de werkvloer te creëren, is het verschil tussen het salaris van mannen en vrouwen in een jaar tijd nog geen halve procent kleiner geworden. Het bureau voor statistiek (INE) van Spanje laat weten dat het gemiddelde jaarsalaris van mannen 26.738 euro is. Dat van vrouwen ligt ruim 5.700 euro lager aangezien zij gemiddeld 21.012 euro per jaar mogen ontvangen. En dat voor hetzelfde werk.

Spaanse vakbonden geven blik op de toekomst loonkloof

Volgens berekeningen van onder meer de Spaanse vakbond UGT is de bestaande loonkloof tussen mannen en vrouwen pas in 2064 verdwenen. Het meest recente rapport over het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen werd gepubliceerd op 22 februari, op de Dag van de gelijke beloning in Spanje. En hoewel de vakbonden verschillende rekenmethodes gebruiken om het grote verschil tussen het salaris voor mannen en vrouwen aan te tonen is de conclusie van elke vakbond nagenoeg hetzelfde.

Geen nieuwe oorzaken voor loonkloof Spaanse mannen en vrouwen

Vakbond CCOO meldt dat de arbeidsmarkt in Spanje grotendeels is ingericht op basis van mannelijke criteria en er wordt nauwelijks rekening gehouden met het combineren van werk en zorg voor bijvoorbeeld kinderen. Iets wat de loonkloof geen goed doet is dat 25 procent van de werkende vrouwen 40 uur of minder per week werkt terwijl dat percentage bij mannen op 7 procent ligt. Ook is het zo dat vrouwen veel vaker worden benadeeld als het gaat om het krijgen van een contract voor onbepaalde tijd, zo meldt het CCOO.

Spaanse overheid heeft intentie om loonkloof te verkleinen

Afgelopen dinsdag werd na de ministerraad bekendgemaakt dat de Spaanse overheid zich nog meer in gaat zetten voor een beter salaris voor vrouwen en zo de loonkloof te bestrijden. Op dit moment betreft het alleen nog een intentieverklaring van de Spaanse regering waarbij bedrijven gegevens moeten aanleveren over het salaris van hun medewerkers per sekse.

Vakbonden pleiten echter voor verregaande maatregelen en stellen voor om het niet aanbieden van vaste contracten – zonder duidelijke reden – strafbaar te stellen. Andere vakbonden zetten zich in om opvang voor kinderen toegankelijker te maken en mantelzorg beter in te richten zodat werknemers niet altijd hun carrière on-hold moeten zetten wanneer iemand in de nabije omgeving zorg nodig heeft.

Dit vind je misschien ook leuk